EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Темпо и Пикадили - собственост на белгийската Delhaize

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Темпо и Пикадили - собственост на белгийската Delhaize

mail19:00 | 24.02.2011прегледи 2559 коментарикоментари 1


Белгийската компания за търговия на дребно Delhaize е близо до придобиване на успешна балканска мрежа от супермаркети на цената на стотици милиони евро, съобщи Financial Times.
Според споразумение, които предстои да бъде оповестено в началото на март, белгийската търговска група ще получи 50 % от дела на сръбската Delta Holding във вериги супермаркети, чиито годишни приходи възлизат на над €1 млрд. ($1.4 млрд.) при оборот от €2.7 млрд. /Веригата притежава в България хипермаркет Темпо и Пикадили/.
Чрез сделката белгийската Delhaize ще стане първият западноевропейски търговец на дребно, който ще пробие на местния пазар, който на свой ред изглежда готов за консолидация и растеж, отбелязва изданието.
Супермаркетите Tempo, собственост на Delta Maxi, са лидери на пазара в Сърбия, като успяха бързо да се утвърдят в съседните държави като Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина и България, покривайки потенциални купувачи от над 20 млн. души.
Delhaize вече навлезе в Гърция и Румъния, като признава, че има намерение да разшири дейността си в региона и остави без коментар слуховете около евентуални преговори с Delta, отбелязва FT.
От друга страна, Мирослав Мискович - собственик и президент на Delta, заяви намерение да се оттегли от търговията на дребно и да направи инвестиции в аграрния бизнес като производството на ябълки например и търговията на евро, които са не по- малко печеливши.
„Ще инвестираме парите от продажбата в развитие на земеделието, което може да се нарече „сръбският нефт”, коментира Мискович. „Приходите от износа на земеделски продукти могат да се отразят значително на повишаването на износа на Сърбия и на външния търговски дефицит”.
Мискович наскоро заяви, че предстоящата сделка е неизбежна, без да идентифицира Delhaize като купувач.  „Това, което ще се случи много скоро е резултат от наше решение за намиране на стратегически партньор на Delta Maxi,” заяви той по време на честването на 20 - годишнината този месец. „Вървим към финализиране на сделка със добре позната европейка компания,” допълни още той.
Представители на Delhaize разговарят с Мискович от миналия юли като срещите са се увеличили през последния месец, потвърдиха западни дипломати в Белград, посочва още изданието.


 


 
Коментари
 
D.G. - 25-02-2011 г. 09:29:49

Само дето от 7-8 месеца не плащат на доставчиците, ама "великите" журналисти- слагачи не пишат за това. Не пишат и колко пари дължи славната верига Пикадили, независимо,че всеки божи ден в магазините им влизат пари в брой - защото някой от вас да е получил от магазин стока на отложено плащане....

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg