EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Теми от чуждия печат днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Теми от чуждия печат днес

mail07:15 | 23.01.2014прегледи 871 коментарикоментари 0


Участниците в Световния икономически форум в Давос бойкотират украинския премиер Николай Азаров. По този начин участниците във Форума изразяват недоволството си от случващото се в Украйна, съобщава „Корреспондент”.
Форумът с решение на сесията е отзовал поканата си към премиера на Украйна да присъства и да изнесе реч на заседанието в петък. Отбелязва се, че това решение е взето на фона на ескалацията на насилието в Киев, при което загинаха вече няколко души. В същото време говорителят на форума в Давос отказа да коментира тези данни.

Лидерът на украинската опозиционна партия УДАР Виталий Кличко от трибуната на площад „Независимост” в Киев заяви, че на преговорите в президентската администрация държавният глава Виктор Янукович не е реагирал на исканията на протестиращите, съобщава вестник „Украинска правда”.
„Не получихме отговор на въпроса, дали президентът смята да разгледа възможността за провеждане на предсрочни избори, но оставката на правителството е възможна”, посочи той. „Г-н президент, имате възможност да решите този въпрос. Предсрочните избори ще променят ситуацията без кръв. Ние ще направим всичко възможно, за да постигнем това. Чуйте хората. Не ги игнорирайте”, подчерта Кличко и допълни: „Утре ако президентът не предприеме отстъпки, ние ще преминем в настъпление. Няма друг изход”.

Президентът на Русия Владимир Путин обмисля посещение в Япония по покана на японския премиер Шиндзо Абе. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от вестник Mainichi.
Конкретните детайли все още се доработват и лидерите ще обсъдят визитата на 7 февруари, когато Абе ще присъства на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Сочи.
Когато Абе бе в Москва през април миналата година и покани Путин да посети Япония през 2014 г., двамата се договориха „да ускорят преговорите за постигане на приемливо за двете страни решение” във връзка с дългогодишния териториален спор между двете държави.

България може да се окаже следващата източноевропейска страна, която ще бъде критикувана от Европейския съюз за ограничаването на демократичните права, ако бъде приет подготвеният законопроект в сферата на правосъдието, пише The Wall Street Journal.
Законопроектът за Наказателния кодекс, който в момента се обсъжда от депутатите в София и който вече бе одобрен от кабинета през миналата седмица, ще предостави на полицията разширени правомощия „да предотвратяват престъпления и безредици на определени обществени места”. Той ще ограничи правото на държавните служители да критикуват правителствената политика и да участват в протести, а освен това ще окуражи хората анонимно да съобщават за дребни кражби и безредици. Той също така ще заплаши служителите в неправителствените организации с лишаване от свобода, ако се докаже, че техните действия обслужват чужда държава или чужда организация.
Критиците посочват, че законопроектът ще отслаби демокрацията в България, която е разтърсена от социалното недоволство.

Израелските органи на реда съобщиха, че са предотвратили план на терористичната организация „Ал Кайда”, за нападение срещу американското посолство в Тел Авив, както и срещу други цели , пише Calgary Herald .
Шим Бет от израелската полиция заяви, че са арестувани трима палестинци и те са обвинени в подготвяне на терористични нападения срещу американското посолство в Тел Авив, както и срещу други цели.
Палестинците, които са действали в Ерусалим и Източния бряг са ръководени от оперативна база в Ивицата Газа, свързана с лидера на терористичната мрежа „Ал Кайда” Айман Ал Зауахири.

Мирните преговори в Швейцария, които имат за цел да изведат Сирия от обхваналата я гражданска война започнаха трудно, пише Тimes of India.
Ожесточените спорове около бъдещето на настоящия сирийски президент Башар Асад заплашват да вкарат в задънена улица цялата мирна конференция, още преди тя да е започнала.
Спорът около участието на Асад в бъдещето на близкоизточната страна още на старта на мирните преговори има за цел да отвори пътя към преговори за формиране на преходно правителство и насрочване на демократични избори.

Представителите на правителството на сирийския президент Башар Асад, неговите опоненти и представители на Международната общност откриха дългоочакваната мирна конференция за Сирия „Женева-2”, пише Los Angeles Times.
Представители на над 20 нации се събраха в живописния швейцарски град Монтрьо, разположен на източния бряг на Жевенското езеро, в най- амбициозния международен опит да се сложи край на над 3-годишния конфликт, който отне живота на десетки хиляди души, принуди милиони сирийци да напуснат домовете си и предизвика нестабилност в Близкия изток.
Докато сутрешното слънце огряваше покритите със сняг върхове на Алпите, делегатите се подготвяха за първия кръг от речи на конференцията, който има за цел да фиксира дълбочината на проблема и различията между страните в сирийската криза.

източник:агенция Фокус


Тагове: печат, чужд, теми
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg