EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Теми от печата днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Теми от печата днес

mail08:46 | 09.01.2014прегледи 1083 коментарикоментари 0


Водеща тема на няколко всекидневника е искането на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на депутатския имунитет на Волен Сидеров заради инцидента на летище "Варна". Лидерът на партия "Атака" е заплашен със затвор до пет години, изтъкват Стандарт и Труд. "Скандално и цинично поведение, демонстрация на грубо неуважение към обществото и незачитане на достойнството и личната неприкосновеност на гражданите. Така Софийската градска прокуратура описа поведението" на Сидеров, пише Труд. Най-вероятно обаче той ще се отърве с пробация, въпреки готвените обвинения за лека телесна повреда на полицай и хулиганство, твърди 24 Часа.

Новият Наказателен кодекс засекретява всичко в държавата под страх от затвор, обявява Сега. Вестникът цитира член 416 от проекта, който предвижда до 1 година затвор за всеки, "който във вреда на гражданин, на юридическо лице или на държавата съобщи на другиго или разгласи информация, чието разкриване е ограничено със закон и която му е поверена или е станала известна във връзка с неговото занятие или неговата работа". Според юрист, цитиран от вестника, тези разпоредби "ще накарат държавните служители никога да не дават информация, защото ще се чувстват застрашени". Криминализирането на разкриването на защитена информация ще сложи край на антикорупционните разкрития, е изводът на вестник Сега.

"Ново министерство ще отговаря за енергетиката в България", съобщава Преса, цитирайки план на работна група към министерски съвет. Програмата съдържа общо 16 мерки, които трябва да влязат в сила до 2016 година. Освен разделянето на министерството на икономиката и енергетиката, тя предвижда и разделяне на Българския енергиен холдинг. На негово място ще изникнат три нови компании с държавните активи в съответните сектори - електроенергиен, хидроенергиен и газов. Друга мярка предвижда кандидатите за ръководни постове в енергетиката да минават през спецкомисия от експерти, която да проверява тяхната компетентност. Цените на тока и газа ще се формират на пазарен принцип. В момента производителите на енергия защитават пред държавния регулатор разходите за дейността си и настояват да им бъде гарантирана определена печалба. В бъдеще доставчиците ще трябва да се конкурират на свободния пазар, пише вестник Преса.

Австрия има забележки към екооценката на седми блок в АЕЦ "Козлодуй", пише Капитал Daily. През юни миналата година София е уведомило Виена за намеренията си да строи новия реактор, а през октомври българското екоминистерство е изпратило доклад за оценка на въздействието върху околната среда. Заключенията на австрийските експерти са, че докладът се базира на недостатъчна и неясна информация, проучвания отпреди двайсет години и ограничени сценарии за ефект от евентуални тежки аварии. Това според австрийците не позволява да се преценят рисковете от новия атомен реактор.

"Софийско и Смолянско пред грипна епидемия", пише Труд. Вестникът се позовава на Националния център по заразни и паразитни болести, според когото болните в двата района са съответно 126 и 139 на всеки 10 000 жители. Епидемия се обявява, когато броят на болните стане 200 на всеки 10 000. Според лекари това може да стане до 2-3 седмици, предупреждава изданието.

Имаме ръст на пациентите с хронични заболявания, чиито оплаквания са се обострили заради мъглата, заявява пред вестник Новинар завеждащият Клиниката по белодробни болести в столичната Военномедицинска академия доцент Коста Костов. Колегата му от Българското дружество по белодробни болести доцент Явор Иванов е призовал пациентите да си стоят у дома в мъгливите дни. Във вторник пределната стойност на прах в атмосферата над квартал "Хиподрума" е била превишена над 8 пъти, пише Новинар.
 


Тагове: печат, теми
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163