EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Теми от днешния български печат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Теми от днешния български печат

mail09:18 | 02.09.2014прегледи 682 коментарикоментари 0


Над четиристотин деца на бежанци не ходят на училище заради абсурдни пречки, пише СЕГА. Законът изисква да представят легализирана справка какво са учили в родината си и какви оценки са имали, пояснява изданието.

Държавният дълг мина законовия годишен таван от 18 милиарда лева още в края на юли, става ясно от справка на финансовото министерство, цитирана от вестник ПРЕСА.

За една година държавният дълг е набъбнал с над 2,5 милиарда евро, изтъква вестник СЕГА въз основа на същите данни.

Основната причина за високото ниво на дълга са голямата емисия на външните пазари и поетите задължения за подкрепа на банковата система, обяснява пред ПРЕСА експерт от Института за пазарна икономика.

За пръв път от седем години държавният дълг преминава стабилно 20 процента от брутния вътрешен продукт. Основни причини за новите задължения са трупаните през годините хронични бюджетни дефицити, ниският растеж на икономиката и липсата на реформи в публичния сектор, отбелязва КАПИТАЛ ДЕЙЛИ.

ПРЕСА публикува начело изявление на Бойко Борисов: "Повече пари за оръжие не давам“. Повод за изказването е ангажиментът на президента Росен Плевнелиев за повишаване на финансирането на армията. Плевнелиев, премиерът Близнашки и военният министър Шаламанов искат още 200 милиона лева за отбрана. Отговорът на Борисов е, че ангажиментите, които президентът ще поеме тази седмица на срещата на върха на НАТО, трябва да бъдат съобразени с финансовите възможности на държавата, пише ПРЕСА.

Набъбват фантомите в избирателните списъци. От 300 хиляди през 2005 година те са достигнали 950 хиляди през 2014-та, съобщава ДУМА на първата си страница.

"Проблемът пак изплува преди изборите“, пише ТРУД. Социологът Михаил Мирчев обяви, че имало странни числа около избирателните списъци, излизащи от МВР, ГРАО и НСИ. По данни на МВР имало около 5 милиона и 500 хиляди издадени валидни документи за самоличност, а в списъците фигурират около 6 милиона и 900 хиляди избиратели, което пък е с около 900 хиляди повече от данните на статистическия институт за броя на населението. МВР отрече числото и обеща проверка. „Няма мъртви души, а хора, които законово присъстват в избирателните списъци. Има избиратели, които няма да гласуват. Но изборните списъци дават право на всеки да упражни това право“, обясни шефът на ГРАО Иван Гетов, цитиран от ТРУД./БНР
 


Тагове: печат, теми
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg