EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Теми от българските вестници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Теми от българските вестници

mail08:45 | 22.11.2013прегледи 715 коментарикоментари 0


Работещите без трудов договор у нас намаляват, но делът на хората, които получават част от заплатата си под масата, се е увеличил двойно. Това показва национално представително изследване на Асоциацията на индустриалния капитал. Според данните за 2013-а година на всеки пети работещ му се е налагало да подписва договор за определена сума и да получава допълнително пари на базата на устна уговорка с шефа си, пише Труд.

Три от обещанията на управляващите за промени в условията за пенсиониране догодина все още не са предвидени в разходната част на бюджета на държавното обществено осигуряване, въпреки че той беше гласуван на второ четене в бюджетната комисия. Става дума за въвеждането на гъвкаво пенсиониране, замразяване на възрастта и стажа за пенсиониране на категорийните работници и връщане на стария режим за излизане от пазара на труда на военните. За трите мерки са нужни общо 43 милиона лева, но така и не става ясно откъде ще бъдат осигурени тези средства, обяснява Капитал Дейли.

8 хиляди места са останали празни в българските университети тази година. Въпреки демографската криза България е на едно от челните места в Европа по брой университети - общо 51. За сметка на това страната е на дъното на таблицата по завършилите висше образование. Под 30 на сто от младите хора между 24 и 30 години имат диплома от университет, посочва Преса.

По-лесен прием в университетите и строг контрол при завършването им, предвижда проектът за стратегия за висшето образование до 2020-а година. Идеята е всеки, който иска да следва, да има шанса да стане студент, но с по-трудни изпити и завишени изисквания към качеството на висшето образование, пише по темата Монитор.

Делът на българските храни в търговската мрежа е едва 20% Според земеделския министър Димитър Греков ниският дял на тези храни и на суровините за производството им се дължи на липсата на достатъчно европейски инвестиции - например за отглеждане на животните, за месото и млякото, отбелязва Дума.

Над 780 милиона евро трябва да усвои България от еврофондовете за месец и половина, за да не ги изгуби. Това прави по над 28 милиона за всеки от 28-те работни дни до края на годината, изчислено от 15-и ноември, посочва Труд.

Напрежението сред бежанците у нас нараства с всеки изминал ден. Два дни след седящата стачка в лагера в Харманли, предизвикана от лошите условия на живот, избухна бунт в столичния квартал "Военна рампа". Причината бе смъртта на 35-годишен сириец, пише Сега.

Държавните субсидии на партиите да се орежат с 8 милиона лева годишно, което е около 20% от тях. Такова предложение е внесъл към Бюджет 2014 левият депутат Георги Кадиев. Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова потвърди, че парите за партиите ще бъдат намалени, информира 24 часа.

Цялостна ревизия на Националната следствена служба е разпоредил главният прокурор Сотир Цацаров. Тя ще започне в понеделник и ще приключи на 6-и декември. Екип от 12 прокурори ще проверява следователите, съобщава Стандарт.
 

източник:БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg