EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Теми в пресата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Теми в пресата

mail09:40 | 19.02.2015прегледи 681 коментарикоментари 0


Дългът от 8 милиарда евро, който се обсъжда в парламента, е водеща тема за половината от излизащите днес централни вестници. Според Сега, кабинетът е в пат. Труд пише "Коалицията в капана на 16 милиарда лева", а 24 часа – "Борисов плаши с оставка, ако не гласуват дълг". Прогнозата на Преса е "Новият дълг ще бетонира коалицията", докато Земя пише "Дългът разклати мнозинството".

Сега цитира данни на БНБ, които показват, че спестяванията на българите растат, макар че печалбата от тях намалява. Според експерти тази тенденция ще се запази заради несигурността на бъдещите доходи.

Известният социолог проф. Георги Фотев казва в интервю за 24 часа, че кабинетът е изправен пред тежки реформи, които не може да бъдат повече отлагани. Той съветва леви и десни да търсят нова идентичност, но не чрез възраждане на вкисната идеология.

Дума избира за водещо заглавие позицията на БСП спрямо споразумението между Европейския съюз и Съединените щати за търговия. "БСП застава срещу проекта", страната ни няма експертни анализи за ефектите от прилагане на документа, пише вестникът.

Телеграф информира: "6 хиляди лева е заплатата на IT специалистите", докато учители и лекари получават десет пъти по-малко, а регистрираните безработни у нас са повече от 360 хиляди. В коментар по темата се подчертава, че в развитите страни се плаща почасово, тоест за реално изработеното, докато у нас възнагражденията са фиксирани, което означава, че и в това отношение нещата в България не са нормални, заключава "Телеграф".

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заявява в интервю за Монитор, че е необходим нов механизъм за минимална работна заплата. "Монитор" информира и за намерението на правителството винетките да бъдат заменени от тол такса, бизнес моделът за системата ще е готов до края на годината, обещава министър Лиляна Павлова.

Капитал дейли информира за промени в устава на българската банка за развитие, които позволяват тя да рефинансира дружества с лоши кредити. Целта е да се запазят работни места и производствен потенциал. "Висшият съдебен съвет е на път да провали ключови дисциплинарни производства" като делата срещу Камен Ситнилски и Румяна Ченалова, пише още "Капитал дейли" по повод бездействието на кадровиците на съдебната власт.

Софийският районен съд се пренася, съобщава Новинар. Институцията се пренася в сградата на бившите Строителни войски на булевард "Борис Трети". От 4-ти март Трето гражданско отделение ще работи вече там.

В интервю за Стандарт депутатът Велизар Енчев съобщава, че до десетина дни ще обяви хората, с които ще учреди нова лявоориентирана партия, подобие на гръцката СИРИЗА.

Всеки вестник почита днес живота и подвига на Васил Левски. Стандарт пише на първа страница "40 кметове наддават за Дякон Левски". Става дума за филма на Максим Генчев, предизвикал разгорещени спорове, които пък пълнят киносалоните. Преса отделя място на отношенията му с жените. Земя го нарича "Българският Христос". Новинар призовава "Поклон пред Апостола". Труд е интервюирал авторката на книгата "Апостолът на свободата" Мерсия Макдермот. Британската изследователка издаде книгата си през 60-те години на миналия век. Освен за Левски, тя е написала книги за Гоце Делчев и Яне Сандански./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049