EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Телефонни измамници и в Япония

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Телефонни измамници и в Япония

mail17:30 | 18.06.2018прегледи 1609 коментарикоментари 0


Измамата „Аз съм-аз съм!“ е един от най-старите трикове в наръчника на японския телефонен измамник. Според плана измамникът се обажда на жертвата по телефона и заявява: „Аз съм“, с надеждата тя да приеме, че става дума за неин син, внук или друг роднина, който се е забъркал в неприятности и ще даде необходимите пари, за да го измъкне от несъществуващата бъркотия, пише Japan Today.

Последната жертва на подобна измама е 84-годишна пенсионерка от Токио, с която на 31 май се свързва мъж, който заявява, че е по-големият ѝ син. Той обяснява, че е загубил куфарче с важен договор, свързан с работата му и че се нуждае от пари, за да оправи ситуацията. След това изпраща друг мъж, твърдящ, че е негов колега, за да вземе парите.

Това, което прави този случай толкова известен е размерът на сумата, с която пенсионерката бива измамена – тя предава общo 82,5 милиона йени (един милион 256 хиляди лева).

Жената не усъмнява докато предава парите на „колегата“, а едва по-късно. След това тя се свързва с мъжа, който твърди, че е неин син, пита го за имената на дядо му и баба му и чак тогава разбира, след грешния отговор, че е била измамена и лишена от спестяванията си.

В момента полицията издирва измамниците, макар и все още да няма ясни улики. „Нека това да е поука за всички, че не е добра идея да се предават повече от 80 милиона йени на някой, който просто се идентифицира като „Аз съм, мамо!“, заключва японското издание.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886