EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Телемост свързва операционни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Телемост свързва операционни

mail16:15 | 29.07.2013прегледи 771 коментарикоментари 0


Технология от ново поколение вече свързва в реално време операционните зали на столичната АГ болница "Света София" и Университетска болница "Света Марина" във Варна. Телемостът ще позволи хирурзите да правят консултации със своите колеги от разстояние и да наблюдават операции с цел обучение.
Чрез непрекъсваема комуникационна свързаност ще се осъществява пренос на данни, картина и звук в реално време, пренос на снимки с висока резолюция на хистологични тъканни срезове, както и снимки от мамография, ехография, скенер и други.
Партньор по проекта е и Военномедицинската академия.
Днес в "Света София" направиха демонстрация на новата технология при операция на рак на гърдата. Директорът на болницата д-р Иван Костов обясни процеса:
„В хода на операцията туморът се изследва. Беше пратена картина до патолозите във Варна и Военна болница, получи се интересна дискусия по отношение обема на операцията”.
Първата операция с помощта на телемост извърши д-р Евгений Василев. Според него в бъдеще липсата на специалисти ще се замества все повече от технологиите.
Технологията от една страна има и видеоконферетна връзка, но утре ние имаме технология, която може роботът "Да Винчи" да бъде включен в тази връзка и може да се оперира по този начин, както ние коментираме. Така че това са неща, които вероятно в близко бъдеще ние ще бъдем свидетели на рутинното им приложение.
В конферентната връзка от Варна се включиха и министрите на здравеопазването и на образованието. Министър Таня Андреева съобщи, че в здравната стратегия място трябва да намерят и новите технологии, а средствата за тях ще дойдат през следващия програмен период, където за здравеопазване вече са договорени близо 1 милиард лева.
Източник: БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg