EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Телеграф": България ще преживее икономически стрес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Телеграф": България ще преживее икономически стрес

mail18:25 | 07.07.2009прегледи 1797 коментарикоментари 2


Трите прибалтийски държави, Литва, Латвия и Естония, имат късмет - могат да разчитат на шведските банки и на цялата мощ на шведската държава, която може да ги спаси от икономическа катастрофа. Положението на Балканите обаче е по-тежко, пише британският вестник "Дейли телеграф".
Също както Латвия, България е обвързала националната си валута с еврото и резултатът е също толкова мрачен. По-рано през това десетилетие България водеше твърде хлабава валутна политика за нуждите на една бързорастяща икономика, стремяща се да достигне европейските, пише вестникът.
Дефицитът по текущата сметка достигна 25 процента през 2008 г. - най-високата стойност сред 80-те млади пазарни икономики по света, наблюдавани от Fitch Ratings. Брутният външен дълг достигна 102 процента. Строителният бум излезе извън контрол. Ако можем да ползваме като критерий Латвия, в която процесите се развиват с 11 месеца преднина в сравнение с България, можем да очакваме цените на недвижимите имоти да паднат с 50 процента, пише "Дейли телеграф".
"Макроикономическата ситуация в България е изключително тежка", смята Ларс Кристенсен, шеф на отдела за новите пазарни икономики в Danske Bank. "Чуждестранните инвестиции намаляха рязко, а сривът в икономиката се ускори през май и юни. Въпреки че новото правителство е знак за подобрение, не бих отписал варианта за спад на БВП от 15 до 20 процента от най-оптимистичния до най-песимистичния вариант", допълва Кристенсен. Според него тези процеси може да обхванат и другите страни в региона.
Песимистична прогноза за икономическото бъдеще на България прави и Ханс Редекер, шеф на валутния отдел в BNP Paribas. Според него страната е обречена на жестока дефлация. "Безработицата в България може да достигне 20 процента или повече. Това ще доведе до социална нестабилност", твърди той за "Дейли телеграф".
(БТА)


 
Коментари
 
kitaec__ - 04-08-2011 г. 09:13:39

Комунистическото правителство на Герб се изчерпи окончателно и трябва час по скоро да си обира украшенията.Бедата е ,че българския избирател е в цуг-цванг,няма полезен ход,защото и останалите партии също са за запазване на статуквото и са подвластни на ДС,а кукловодите им се намират в Москва

joro - 08-07-2011 г. 22:51:16

НЕКА БАТЕ БОЙКО КАЖЕ ЯСНО;ФЕС ЛИ Е ИЛИ БЪЛГАРИН,АКО Е ФЕС ТУК МЯСТО ЗА НЕГО НЯМА,ДА СИ ХОДИ ФЕДНАГА В ТРЦИЯ, ТУК МЕСТО НЯМА ЗА РОДО ОСТЪПНИЦИ.АМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛАНИК ДА НЕ СЕ МЕША ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ,ЗАЩОТО НИЕ НЕ СЕ МЕШАМЕ В ТЕХНАТА ПОЛИТИКА;ВЪТРЕШНА И ВЪНШНА.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg