EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Те са фалирали държави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Те са фалирали държави

mail19:00 | 01.04.2011прегледи 3935 коментарикоментари 1


Мира Лазарова
Въпреки "героичните усилия", проблемът с дълговата криза остава нерешен, икономиките на Гърция, Португалия и Ирландия, се намират в едно състояние, което не може да продължи, не защото правителствата им не са се опитали да го преодолеят, а защото са допуснати грешки в Брюксел, Берлин и Франкфурт, пише сп. "Еconomist” в публикация, под заглавие "Нека /трите страни/ си признаят, че са фалирали".
"Ситуацията е на път да се влоши на 7 април, когато Европейската централна банка се очаква да увеличи лихвите, като това ще подкопае усилията на страните за насърчаване на конкурентноспособността им”, се казва още в публикацията, в която се твърди, че трите страни ще прибягнат до преструктуриране на дълговете. Според британското списание окончателното решение обаче щяло да дойде от МВФ, който имал опит в преодоляването на такива кризи.
Точно преди година в разгара на гръцката драма бившият президент на Германия и бивш ръководител на МВФ Хорст Кьолер поиска да бъде разработена процедура за обявяване на фалит за държави, които повече не могат да покриват вноските по заемите си. Необходими са ни не само конкретни мерки за осъществяването на процедурата по обявяването на фалит не само за фирми, а и за държави, каза тогава Кьолер, като предложи да се реанимира план, разработван от МВФ, който бил оставен да "отлежава" защото предлаганите в него мерки могат да повлекат след себе си нарушаване на суверенитета на дадена държава. Кьолер предупреди тогава за опасност от "мегапроблема на задлъжнялост". На практиката се стимулира потреблението с нови заеми, а това е наркотична зависимост.
Преди две години нобеловият лауреат в областта на икономиката Пол Кругман прогнозира, че на ръба на банкрута са Исландия, Ирландия и Австрия. Последната активно кредитирала страни от Източна Европа е това е причина за нейната финансова нестабилност. Сред заплашените от фалит се споменаваха още Исландия, Унгария и Латвия. Според други експерти фалит е надвиснал и над Аржентина, Еквадор, Филипините, Малайзия, Тайланд, Колумбия, Турция / днес страната е с очакван икономически ръст от 9% - най-висок в Европа/ и Украйна. През октомври 2008 г. стана ясно, че на границата на банкрута се намира и Пакистан.
И все пак може ли наистина една държава да фалира, е въпросът, който възниква постоянно? Щом държавата преустанови плащанията по дълга си или пропусне такива, това означава, че тя е на ръба на несъстоятелността. /Да си припомним, че България също обяви мораториум в обслужване на външния си дълг през 1990 година. Тогава тя беше ли във фалит?/ За да обяви фалит една компания, тя трябва да мине през съответната процедура, която се обявена от съда. Но какъв съд може да направи това – национален, международен? Такава структура на практика не съществува. Затова германският политик предлага това да е процедура, управлявана от МВФ.
Какво може да спре фактическият фалит? Най-често съответната държава предприема преструктуриране на дълга, което повлича след себе си основно загуби на кредиторите на съответната държава – банки, други страни или международни институции. Възможно е и опрощаване на дълговете, такава процедура също носи пасиви за кредиторите. Фалиралата държава може да поиска масирана подкрепа от МВФ, институционални банки и други държави.  Каквито и стъпки да бъдат предприети от съответното правителство фалиралата държава обикновено подписва договори за нови заеми, които се дават при доста строги условия на повсеместни икономии, които на практика се плащат от населението, икономиката и бизнеса.

 

 


Тагове: фалит, държава
 
Коментари
 
Пацо Пацов - 02-04-2011 г. 11:24:43

Според мен, първата фалирала държава трябва да е САЩ! Нали оттам тръгна цялата "финансова далавера"! Освен това, хедж-фондовете, който "играят" срещу еврото също са техни.И на трето място, САЩ е страната с най-голям бюджетен дефицит!Но продължават да печатат долари и да генерират инфлация в целия свят!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg