EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Творчество в земеделието: Кошери срещу слонове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Творчество в земеделието: Кошери срещу слонове

mail13:30 | 23.02.2023прегледи 992 коментарикоментари 0


Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) и инициативата SEED официално стартираха програмата SDG Agrifood Accelerator, инструмент, предназначен да помогне на стартиращите агро-хранителни системи да развият своя бизнес, като същевременно допринасят за целите на ООН за устойчиво развитие, съобщи ФАО.

Според организацията са необходими алтернативни подходи и иновативни решения, за да се трансформират глобалните хранително-вкусови системи в лицето на предизвикателства като бърз растеж на населението, икономически спадове, екстремни климатични условия и променящи се модели на потребление.

По време на виртуално събитие, проведено в централата на ФАО в Рим, 12 иноватори от цял ​​свят показаха как допринасят за целите за устойчиво развитие, като същевременно подкрепят такава трансформация в техния местен контекст.

Малките и средни предприятия бяха избрани сред стотиците, които съставляват портфолиото на SEED партньорството. Те ще бъдат подкрепени от програмата в три области: финансова готовност, потенциал за иновации и пазарен обхват. Видът помощ, която ще получат, включва съдействие при разработването на бизнес, маркетингови или инвестиционни планове, както и съвети как да подходят към потенциални финансисти или как да станат дигитални.

Творчески решения

Програмата SDG Agrifood Accelerator признава, че всичките 17 цели за устойчиво развитие са взаимосвързани и адресират предизвикателства в широк набор от цели, от липса на бедност и нулев глад до добро здраве, равенство между половете и действия в областта на климата.

Работейки в осем държави в Африка и Азия, 12-те малки и средни предприятия, които се присъединиха към програмата, са пионерски решения, предназначени да трансформират хранително-вкусовите системи, като същевременно подобряват живота на някои от най-уязвимите хора в техните общности.

Един пример е "Амаати груп" (Amaati Group), която дава възможност на селските жени в Гана чрез отглеждане на местни зърна фонио. Фонио има ниски изисквания за вода и може да издържи на неблагоприятни климатични условия. Това социално предприятие работи с над 2000 фермери и суши, бели, пакетира, съхранява и предлага на пазара зърнени продукти фонио за консумация в домакинствата.

Друг може да бъде намерен в Ботсвана, където "Калахари хъни" (Kalahari Honey) обучава и снабдява фермерите с кошери, които действат като "активни" огради, за да спрат слоновете да унищожат стопанствата им. Фермерите продават пчелните продукти обратно на "Калахари", който след това ги продава в световен мащаб.

В Тайланд "Листънфилд" (Listenfield) прилага научни принципи и данни за климата, за да предостави решения за прецизно земеделие, които намаляват разходите за експлоатация на полето и осигуряват подробна перспектива за прогнозиране на добива.

Резултатите от програмата на ФАО и SEED ще бъдат споделени по време на Глобалния момент за преглед на хранителните системи на ООН, който ще се проведе в Рим, Италия от 24 до 26 юли 2023 г., в помещенията на ФАО.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160