EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ТВ7 от медийна бухалка до жертва + реакции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ТВ7 от медийна бухалка до жертва + реакции

mail10:10 | 30.04.2015прегледи 2285 коментарикоментари 0


Както е известно частен съдия изпълнител и полиция влязоха вчера в сградата на ТВ7. Те са направили  опис на техниката като целта е била тя да бъде иззета.Според журналисти от медията се правели опити да бъде откачен сървъра на телевизията, което на практика ще доведе до нейното спиране.
Обискът бе извършен на основание на съдебен спор. Квесторите на КТБ са поискали от СГС да бъде иззето имуществото на ТВ 7, но СГС се произнася, че това е национална медия и не може да бъде конфискувано имущество. Преди дни синдиците на КТБ обжалват решението на СГС и правното основание за вчерашната акция в медията е периодът именно на това обжалване.
 Има нареждане за спиране на TV7. Чухте го едно към едно. Това заяви изпълнителният директор на TV7 и NEWS7 Кирил Благоев, съобщи вчера на интернет страницата си телевизията."От сутринта говорим с представителите на частният съдебен изпълнител и КТБ и напълно сме съдействали. Те дойдоха с опис с имущество, което да изземат. Ние оказахме съдействие напълно. Но в един момент те заявиха, че искат да спрат сървъра без значение какъв е реда по списъка. Искат да ударят сърцето на телевизията", допълни Благоев. Програмният директор на TV7 и NEWS7 Илиян Стоименов заяви, че на тези сървъри има продукция, която е обект на авторско право и ако те бъдат взети заедно с нея, това ще е кражба. Опасност TV7 и NEWS7 да спрат да излъчват няма. Ако не се излъчва от тези компютри ще се излъчва от други“, коментира отново Кирил Благоев.

По-късно в телевизията бе и вътрешният министър Румяна Бъчварова. Премиерът Борисов изрази несъгласие, че в частен спор е намесена полицията, като поиска наказания за полицейските ръководитери, които са наредили участието на многобройна полиция. Двама началници от МВР подадоха оставки. 

Съобщението на синдиците на КТБ

С оглед продължаващото десет месеца забавяне в издължаването на отпуснатия от "Корпоративна търговска банка" АД - в несъстоятелност на "ТВ Седем" EАД кредит и след много проведени срещи, отправени покани за доброволно изпълнение и неизпълнени от страна на длъжника обещания за плащане, "Корпоративна търговска банка" АД - в несъстоятелност предприе законови действия за събиране на своите вземания по реда на Закона за особените залози. Това се посочва в прессъобщение на синдиците на "Корпоративна търговска банка" АД - в несъстоятелност
На 14 април на "ТВ Седем" АД от ангажирания от банката частен съдебен изпълнител Неделчо Митев е била изпратена покана за доброволно предаване на заложеното в полза на банката оборудване, за да може същото да бъде продадено и с приходите да бъде погасен кредита.
С поканата бе предоставен пореден допълнителен срок от 14 дни за доброволно изпълнение и предаване на вещите, предмет на залога.
Доколкото от длъжника не бяха предприети каквито и да е ефективни мерки в тази насока, единственият възможен начин за защита интересите на "Корпоративна търговска банка" АД - в несъстоятелност и нейните кредитори бе да се пристъпи към принудително изземване на заложеното оборудване, което е и задължение на синдиците, се отбелязва в съобщението.
 

ФГВБ:Няма умисъл в действията на синдиците

Няма умисъл и тенденциозност в действията на синдиците на КТБ спрямо ТВ7, коментира на извънредна пресконференция председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Радослав Миленков. Според него по този начин синдиците се опитват да защитят обезпеченията по кредита, отпуснат на телевизията.
Миленков заяви, че подобни действия ще бъдат предприети и спрямо други длъжници на банката. Това не е първото и няма да е последното действие, което ще се предприеме с цел защита на кредиторите на КТБ; най-голям кредитор е фондът, но също и много кредитори от същия ред с негарантирани колеги, заяви Миленков.
Председателят на ФГВБ уточни, че след обявяването на банката в несъстоятелност се задейства програмата за осребряване на активите на КТБ и тази програма се провежда от синдиците. Осребряването се извършва чрез публична продан, поясни Миленков. В случая с  днешните/б.р. вчерашните/ действия в ТВ 7 обаче става въпрос за събиране на текущи задължения по кредит, което е нещо различно, добави той. Ако изчакаме програмата за осребряване, това означава в следващите 3-4 месеца да бъдем пасивен наблюдател по отношение на активите, а това не е добре това да се допуска, посочи Миленков.
В отговор на въпрос защо при изземването на техниката е поискана охрана от МВР, Миленков каза, че такава е поискана от частния съдебен изпълнител, на който синдиците на КТБ са възложили събирането на задълженията по кредита. При пристъпване към действия за събиране на задължения по даден кредит се започва не задължително от най-големия кредит, а се търси комбинация от кредит, възможности за събиране, наличие на просрочие и на обезпечение, каза Радослав Миленков. При много
голям кредит, по който обаче няма никакво обезпечение, ще се търсят други механизми - търсене на обезпечение от трети лица и други, а няма да се пристъпи към изземване на имущество, както е в случая, даде пример Миленков.

Синдиците:Отлагане с една седмица

С оглед на големия медиен отзвук и за да се избегнат всякакви спекулации, че това е целенасочен акт срещу медия, сме указали на частния съдебен изпълнител да отложи с една седмица изпълнението, свързано с активи, заложени в полза на КТБ АД - в несъстоятелност, се посочва в съобщението.
Това едноседмично отлагане е по изключение. Надяваме се в този срок длъжникът на банката да предприеме необходимите действия, свързани с отдавна необслужвания от него кредит, и да
уреди взаимоотношенията си с "Корпоративна търговска банка" АД - в несъстоятелност, отбелязват синдиците. След изтичането на едноседмичния срок, ще продължим с всички позволени от закона действия да защитаваме имуществото и кредиторите на КТБ АД - в несъстоятелност, на които се дължат
милиарди. На първо място сред тях е Фондът за гарантиране на влоговете, т.е. българският данъкоплатец, пише в съобщението.
 

Още реакции

Фондът за гарантиране на влоговете трябва да си събере парите, но полицията действаше "по най-тъпия, глупав и брутален начин", и затова ще понесе пълна отговорност, каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти във връзка със случилото се в ТВ7. Борисов коментира, че би трябвало полицията да преценява на място как да се действа. Това се прави с двама полицаи, които оказват съдействие на съдия изпълнителя и не се месят в работата му. Нямат работа с хората в студиото, посочи той.
Това е медията, която най-брутално нарушаваше демокрацията и манипулираше, медиата, която докара Чобанов, Орешарски и всички тия на власт, заяви обаче Бойко Борисов. "Всички вие не си мръднахте пръста, тези журналисти защо тогава не си хвърлиха оставките, когато се нарушаваше демократичното право на опозицията", попита премиерът. Заради глупостта на полицията помолих да бъде отложено с
една седмица, каза Борисов по повод на изпълнението, свързано с активи, заложени в полза на КТБ.
Финансовият министър Владислав Горанов посочи, че този едноседмичен срок е даден по изключение. Той призова собствениците на медията да намерят техника, с която телевизията да работи, или да изплатят дълговете си.

Това, което се случи вчера в ТV7, е ужасният завършек на една ужасна история. Грозен край, след като имахме и грозно начало, каза журналистът Иван Бедров, член на журналистическата етична комисия, в интервю за предаването на БНР "Преди всички". Случаят не е еднозначен, смята Бедров и добави: Когато някой дължи пари, той трябва да се раздели с това, което е заложил. TV7 дължи пари на КТБ, КТБ вече е собственост на българските данъкоплатци и те имат право да получат това обезпечение. Второ – начинът, по който стана, е мутренски. Видяхме полицаи, които пречиха на излъчването, и дори се опитаха да прекъснат излъчване – нещо, което е недопустимо. Да, всичко, което е заложено трябва да бъде прибрано, но има процедура, по която това да стане, а начинът, по който стана, говори, че войната Пеевски – Василев очевидно все още е в разгара си и част от институциите са все още в услуга на единия от двамата. Целта е много бързо да бъде затворено това нещо, TV7, просто за да не се разследва, защото вътре има страшно много неща за разследване. Трето – ужасно грозен е начинът, по който случилото се в TV7 се опитва да се представи като атака срещу свободата на словото, защото всички знаем, че това беше най-добре отхранената медийна бухалка. Всички знаем, че тези стотици милиони, които бяха налети там, не са, за да се прави качествена журналистика. Голямата част от хората, които активно участваха в размахването на тази медийна бухалка, сега дори имаха наглостта да си присвоят част от протеста преди две години, който осмиваха и игнорираха.

От Асоциацията на европейските журналисти в България излязоха със своя позиция по казуса с TV7. В нея поставиха въпроса за собствеността на медията. Кристина Христова от Асоциацията коментира, че няма политическа воля за прозрачност на медиите: Надеждата остава да работим за развитието на гражданското общество.

Хората, които искат да поемат дългове на ТВ7 и да ги изплатят, вече два месеца нямат възможност да купят телевизията, каза за Нова тв журналистката Лара Златарева. „Явно се цели тези пари да не се изплатят, сделка да не може да се сключи. Целта е да има причина да не изплатим дълга си и да бъде спряна телевизията. А КОЙ стои на първи ред в Народното събрание. Това са Делян Пеевски, Николай Бареков и всички други, които са правили залозите в КТБ. Ние не сме тези, които ще изкупуват греховете им“, заяви още тя. Журналистите на телевизията не знаят реално кой е собственик на медията.

Мария Стоянова от Съвета за електронни медии коментира, че инвеститори не са ходили в СЕМ, за да представят инвестиционен план за развитие на телевизията. „За съжаление в момента разполагаме със следната информация: „Краун медия“ ЕАД е собственик на ТВ7, което препраща към „Краун медия Кипър“, откъдето пък сме препратени към „Алегро кепитъл“ във Великобритания. От вчера се опитвам да се информирам по какъв начин реагира собственикът на случващото се в България. Но не стигам до никаква информация освен сайта на „Алегро кепитъл“, където последната информация е от 6 октомври 2014 г. Не може да се стигне до физическо лице“.

Журналистът Веселин Желев написа коментар в блога си Jelev.info, озаглавен: Je ne suis pas ТВ7 и се гордея с това. Ето и пълният текст:

"Една телевизия умира по грозния начин, по който живя. Съдия-изпълнител с помощта на полиция прибира имуществото на ТВ7, защото в него са вложени част от парите, окрадени от КТБ. Жалката процедура се излъчва пряко в ефир и се получава поредният гротесков ефект. Фалитът се героизира. Представят го като брутален акт на цензура, какъвто не е. Това е логичният и справедлив край на едно от най-наглите и скъпи активни мероприятия срещу плурализма и свободата на медиите в България.

Да мериш ТВ7 със стандартите на свободните медии, е, меко казано, дълбока заблуда. Тя е банкрутирало пропагандно предприятие на банкрутирала и изпокарала се олигархия. Не смятам наемниците ѝ за колеги и не изпитвам никакво съчувствие към тях. Те заслужават съдбата си, също както я заслужават вложителите в КТБ. Доверили са се на мошеници. Кой от глупост, кой от алчност. Не съм съгласен да бъда поставян на една плоскост с тях. Те са предали занаята си. Съжалявам, нямат моята солидарност.

Честно казано, не разбирам колегите, които признават, че ТВ7 беше най-голямата пропагандна “бухалка” на олигархичната група около Делян Пеевски и Цветан Василев, но са солидарни с работещите в нея журналисти. Искате да кажете, че те не са знаели за кого и за какво работят? Че не са се примирявали с цензурата? Че не са изпълнявали поръчки, които нямат нищо общо със свободната, честна и етична журналистика? С кое тяхно право се солидаризирате, колеги? С “правото” на прехрана срещу послушание?

В нашия занаят има червени линии и който ги е минал, трябва да си носи последствията. Тези колеги не знаеха ли кой и с чии пари им плаща заплатите, хонорарите, командировките? Част ли са поръчковите им компромати от свободните медии? Жалко явление е битово мотивираната журналистика , а още по-жалка е солидарността с нея.

Дали е имало нужда от толкова полицейско присъствие за изземането на имуществото, не знам. Сигурно е можело да стане и по по-миролюбив и по-дискретен начин, който нямаше да позволи поредната и, надявам се, последната подмяна извършена от ТВ7 - да се прави на жертва.

Тя не е. Жертвите са наивните спестители в КТБ с чиито пари ТВ7 беше финансирана. Жертви са данъкоплатците, с чиито пари сега ще пълнят прословутата “дупка” от 4 милиарда лева. Жертви са тези, които са гледали тази телевизия и са ѝ вярвали. В нея няма нищо, което да заслужава да бъде защитавано.

Затова с чиста съвест мога да напиша: Je ne suis pas TV7 et j’en suis fier. (Аз не съм ТВ7 и се гордея с това)."

" Синдиците трябва да поемат контрола върху ТВ 7 и организирано да проведат процедурата по несъстоятелността. Тази телевизия е куха защото няма как да върне чрез дейност налетите стотици милиони. Но това е теза, която се доказва чрез процедури. Иначе си говорим като революционери по време на пуч - всеки претендира за някакво право, а другите плащат.", това коментира в своя  блог Илиян Василев.

снимка:ТВ7


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4211