EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ТАП: България се радва, Гърция печели

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ТАП: България се радва, Гърция печели

mail11:16 | 18.05.2016прегледи 831 коментарикоментари 0


България е сред страните, които печелят от Трансадриатическия газопровод (ТАП) /Trans Adriatic Pipeline (ТАР)/ наред с Гърция, Албания и Италия, пише руският електронен в. "Взгляд" в коментар за вчерашното официално откриване на строежа.
София "се радва на проекта", тъй като е изградила вече първата фаза от интерконектора "Гърция-България", обяснява мрежовото издание. "Взгляд" цитира министъра на енергетиката Теменужка Петкова, заявила, че сред основните приоритети на българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, по-специално "реализацията именно на интерконектора с Гърция".
Албания също получава изгода - до момента страната бе изолирана от енергийните мрежи на ЕС, но благодарение на ТАП ще може да се влее в регионалната енергийна мрежа. Там се очакват и приходи от близо един милиард евро като преки чуждестранни инвестиции, нови работни места и др.
Най-много обаче ще спечели, естествено, Гърция, чийто премиер Алексис Ципрас с право заяви, че ТАП означава нова ера за страната му. Гърция не само получава наред с Италия достъп до запасите от каспийски газ - тръбата я прави енергиен възел за региона. Ципрас очаква 1,5 милиарда евро инвестиции за страната си; Гърция днес е в криза и за нея това са огромни пари. Гръцки фирми ще бъдат включени в строежа и 8000 души ще получат работа, обяснява "Взгляд".
"Но колкото и да се перчи Марош Шефчович", зам.-председател на Европейската комисия и комисар по въпросите на енергийния съюз, "с помощта на тази тръба и на азербайджанския газ Европа не ще може да се откаже от руския газ", твърди електронният вестник.
Според руския експерт Константин Симонов, цитиран в статията, проектът "много изостава от графика и май отива вече отвъд 2020 г." въпреки първоначално обявения срок за приключване - 2018 г., продължен после до 2019-а. "С оглед общата икономическа ситуация мисля, че на практика азербайджанският газ ще стигне до Европа най-рано през 2022 г.", казва специалистът.
По думите му, руският "Газпром" може да не изгуби пазарния си дял в Италия, купуваща много гориво от различни страни - "всичко зависи от ценовата политика". Освен това Азербайджан ще доставя чрез ТАП само 10 милиарда кубика газ, а миналата година Русия достави в Европа почти 160 милиарда кубика, затова азербайджанското гориво не може да се отрази сериозно на европейския пазар, добавя "Взгляд".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg