EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Танов: "Лукойл" е нулев данъкоплатец

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Танов: "Лукойл" е нулев данъкоплатец

mail12:48 | 21.08.2011прегледи 943 коментарикоментари 0


След отнемането на лиценза, "Лукойл" положиха големи усилия да наваксат и да успеят в рамките на една година да изпълнят тези изисквания. Това каза пред БНР Ваньо Танов, изпълнителен директор на Агенция "Митници".Ние почти всяка седмица провеждаме срещи с техни екипи. Поетапно се внедряват уредите с цел в средата на следващата година 90% да бъдат изпълнени изискванията. Без наше съгласуване, не става поставянето на уредите, допълни Танов."Когато са готови с техническия проект идват при нас, съгласуваме и те започват изпълнението. В последния месец положиха огромни усилия, ако това беше направено преди година и половина, сега нямаше да има такива проблеми.
Лично аз не съм влизал в "Лукойл Нефтохим" никога. Там влизат експерти, свършват си работата и докладват", уточни Танов. Той каза, че новото е, че уредите трябва да предават данни към Агенция "Митници" онлайн, да се види какво влиза, какво излиза и какви данъци са платени. "30% от уредите са монтирани в Нефтохим. До края на октомври планът, който е представил "Лукойл", е да бъдат 80% поставени уредите. На една от площадките има проблем за поставянето на уредите, там инвестицията е свързана с реконструкция на пристанището и изграждането на сложна система, която да контролира, както вноса, така и износа на петрол", подчерта директорът на митниците.
"През всичките години явно не е имало политическа воля или е имало страх да се предприемат мерки, затова тази активност, която "Лукойл" сега проявява е можело да се случи още преди това", категоричен бе Ваньо Танов.
"Аз твърдя, че "Лукойл" до този момент е нулев данъкоплатец, тъй като преки данъци в последните 2 години не е внесъл и една стотника. Не "Лукойл" е данъкоплатецът, а всеки един потребител.
Аз това не го наричам театър, а трябваше да стане ясно в държавата, че в много държави в ЕС е регламентирано примерно между 25-30% е възможно една фирма да държи като дял. В ЕС е казано да няма монопол и се смята една фирма да не притежава повече от 30%. В случая с "Лукойл" стана ясно, че БДЖ и превозвачите са зависими изцяло от една фирма. Това е недопустимо за държавата", категоричен бе Танов."Вярвах, че този път Административният съд няма да подходи по целесъобразност, а ще възтържествува върховенството на закона. Друг резултат се получи с отмяна на предварителното изпълнение, но пък има и положителни неща.  Крайната цел е "Лукойл" да се приведе според изискванията, да има нужния контрол и по един или друг начин това ще се случи, когато има политическа воля за това. Недопустимо е държавата да има дългове към частни фирми. Когато аз дойдох в лицето на Агенция "Митници", държавата имаше задължения от 340 милиона към частни фирми. В момента държавата в лицето на митниците не дължи никакви средства", заяви още директорът на митниците. /БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3887