EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Танкери с петрол тръгват от Новоросийск

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Танкери с петрол тръгват от Новоросийск

mail08:40 | 08.12.2022прегледи 736 коментарикоментари 0


Най-малко 10 танкера, натоварени с казахски петрол, чакат на входа на Босфора заради влязлата в сила забрана за внос в ЕС на руски петрол по море, съобщиха източници от сектора, цитирани от Ройтерс.

Данни на "Рефинитив ейкън" (Refinitiv Eikon) сочат, че танкерите са се натрупали на северния вход на пролива, след като са били натоварени в руското черноморско пристанище Новоросийск.

На опашка са се наредили около 20 танкера, които изчакват да преминат в Средиземно море, докато операторите им се опитват да си осигурят застраховки по силата на новите правила на Г-7 за налагането на таван на цената на руския петрол, съобщава източник от сектора на корабоплаването.

С влизането на тавана в сила от западните застрахователи се изисква доказателство, че покритието на руския петрол се продава под тази цена, посочва Ройтерс.

Русия планира да въведе под на цената на своя петрол на международните пазари в отговор на тавана, наложен от Г-7, предаде Блумбърг, цитирана от Ройтерс. Москва обмисля или установяването на фиксирана цена на своя петрол, или уговаряне на максимално възможна отстъпка спрямо световните стандарти, при която той може да бъде продаван, посочва агенцията, като се позовава на два запознати източника.

Наложеният от Г-7 таван на цената на руския петрол влезе в сила вчера, като с него Западът се опитва да ограничи възможностите на Москва да финансира агресията си в Украйна. Русия контрира, че няма да се съобрази с мярката дори и да трябва да намали производството си.

Русия се е съгласила да доставя на Пакистан суров петрол на намалени цени, съобщи официален Исламабад, предаде ДПА. Пакистанският държавен министър на петрола Мусадик Малик посети Русия през миналата седмица, където проведе разговори по редица теми, включително и за доставките на петрол и природен газ.

"Посещението беше успешно, над очакванията", заяви Малик."Русия реши да предостави суров петрол на Пакистан с отстъпка", съобщи пакистанският министър. Той каза, че газовите ресурси на Пакистан се изчерпват с по 10 процента годишно.  

Министърът заяви, че руското правителство е поканило Пакистан да започне преговори за сключване на дългосрочни договори за доставка на втечнен природен газ. Пакистан се опитва да се справи с нарастващото търсене на енергия на фона на увеличаващия се дефицит по текущата сметка на азиатската страна. Недостигът на газ и поскъпването на петролните продукти редовно предизвикват протести в азиатската страна и стимулират инфлацията в нея, отбелязва ДПА.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg