EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тандемът бизнес-наука най-после работи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тандемът бизнес-наука най-после работи

mail10:00 | 09.10.2012прегледи 1075 коментарикоментари 0


В ход е Шестата конкурсна сесия за набиране на проекти, финансирани от Националния иновационен фонд (НИФ). Крайният срок е 31 октомври, а до края на годината е възможно да бъдат сключени и самите договори с одобрените кандидати. Бюджетът за 2012 г. е 5 млн. лева. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ Марияна Велкова.
Тандем бизнес-наука
Около 130 от сключените договори досега представляват партньорства между предприятия и висши учебни заведения. Това е може би най-съществената полза от НИФ, а именно изграждането на устойчиви взаимоотношения между науката и бизнеса. Над 300 компании, много от тях малки и средни, са постигнали бърз бизнес растеж, като ръстът за някои е от пет до осем пъти. Проектите се характеризират с висока степен на усвояемост на средствата, която за НИФ е приблизително 60%, докато по оперативните програми е средно 30%.
Конкретни примери
Сред компаниите, спечелили финансиране от НИФ по време на петата конкурсна сесия, е „Интериорпротект” ЕООД, специализирани в областта на огнезащитата. Съвместно с академичните среди, фирмата е разработила забавители на горене, които позволяват модифицирането на горими материали като текстил, дърво, хартия, пенополистирол, полиуретан и др. Тези добавки могат да бъдат въведени или при производството на материали и изделия, или чрез химична модификация на вече произведени такива. По този начин се увеличава началната устойчивост на запалване на материалите, ефективно се намалява скоростта на горене и количеството на отделените топлина, токсични газове и дим. При вече възникнал пожар забавителите на горене предотвратяват разпространяването на пожара и осигуряват достатъчно време за евакуация -в наши дни се изчислява времето след 2-3 минути е фатално. Защитените материали, обработени чрез тази технология, са биоразградими.
Заслужава внимание и работата на Института по целулоза и хартия, който съществува от 1965 г. Институтът работи по три проекта, съфинансирани от НИФ. Два от тях са свързани с разработването на екологични материали: хартии с бариерни покрития (масло- и водоустойчиви) за потребителски опаковки като пликове, торбички и чували, както и водоустойчив вълнообразен картон за транспортни опаковки. Голяма гордост за института е Централната аналитична лаборатория, оборудването за която е закупено благодарение и на работата по проекти на НИФ. Лабораторията е одобрена от IKEA-Швеция за контрол на качеството на опаковъчните материали от хартии и картони, като в Европа има само още една - в Полша. Третата такава лаборатория в света се намира в Шанхай.
НИФ досега
Националният иновационен фонд е създаден през 2005 г. в изпълнение на Мярка 1 от Иновационната стратегия на Република България. Моделът е заимстван от Холандия. Управлението му е в ръцете на Управителен съвет, определен със заповед на Министъра на икономиката, енергетиката и туризма. Администрирането на дейността на НИФ се осъществява от ИАНМСП.
Фондът в цифри от създаването му до момента:

През първото шестмесечие на 2012 г. са изпълнени последните сключени до момента договори в рамките на фонда. Успешно са приключили над 80% от тях.
Кой може да участва?
В Шестата конкурсна сесия могат да участва два типа проекти:

Приоритетни направления за финансиране по новата сесия са информационни и комуникационни технологии, приборостроене, биотехнологии, фармация, химия, нови материали и нанотехнологии, екотехнологии и третиране на отпадъци, енергоспестяващи технологии, иновативни технологии за управление на градската среда.
За субсидия могат да кандидатстват всички лица, регистрирани по Търговския закон на
Република България, реализиращи проектите на територията на България, сами или
съвместно с други лица, регистрирани по Търговския закон, висши училища, БАН, научни организации или колективи. В конкурсната сесия могат да кандидатстват български организации, които участват в международни проекти с марката ЕВРИКА.
Как се оценяват проектите?
Проектите се оценяват по два критерия: иновативност и икономическа перспектива. Изискванията, на които трябва да отговарят кандидатите и проектите са:
1. Капацитет на екипа да реализира проекта и ресурсна обезпеченост;
2. Релевантност на поставения проблем и иновативност на предложеното решение;
3. Адекватност и реалистичност на работния план;
4. Икономическа перспективност.
Не се допускат до финансиране проекти, включващи цялостно развитие, стигащи до готов пазарен продукт, услуга или процес.
Оценката на конкурсната документация се осъществява от Оценяващ комитет, състоящ се от 9 члена - представители на бизнеса и науката с доказана професионална репутация, както и служители на ИАНМСП. Те са подпомагани от независими експерти с квалификация в съответната научна област.

Информационни дни
Между 9 и 17 октомври ще бъдат проведени информационни дни във връзка с шестата конкурсна сесия в градовете: Пловдив, Габрово, Варна, Русе и София. Подробности на сайта на ИАНМСП.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg