EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Таксите за супертанкерите растат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Таксите за супертанкерите растат

mail14:06 | 19.06.2023прегледи 459 коментарикоментари 0


Цените за наемане на супертанкери за превоз на суров петрол от Близкия изток до Азия са се покачили до най-високите си нива от април насам, тъй като за юни са регистрирани много поръчки, сочат данни на сектора и "Рефинитив", цитирани от Ройтерс.

Индексът на наемане на т. нар. "много големи танкери" (Very Large Crude Carrier - VLCC) от Близкия изток до Китай, Япония и Сингапур е преминал границата от "уърлдскейл 80" (worldscale 80), по данни на компанията за отдаване на кораби под наем Meiwa International.

"Уърлдскейл" и инструмент, ползван от сектора, за да определя таксите за наем на кораби, посочва Ройтерс.

Повишаването на таксите идва на фона на трето поредно тримесечие на увеличено търсене на петрол в Азия, тъй като рафинериите опитват да натрупат запаси за интензивния летен период.

"Пазарът върви към прегряване", казва корабен брокер, пожелан анонимност. "За средата на юни има доста повече поръчки от очакваното". По думите му през месеца от Близкия изток към Азия трябва да поемат 156 танкера спрямо 137 през май.

По данни на Meiwa International растат обемите и таксите за превоз на суров петрол и от САЩ към Азия. През юни по трасето трябва да бъдат превозени 9,96 милиона тона, или с 27 на сто повече от май, което би било рекордно количество./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg