EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Такси за всички производители на ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Такси за всички производители на ток

mail15:10 | 21.10.2014прегледи 820 коментарикоментари 0


Според председателя на ДКЕВР Светла Тодорова би трябвало да се въведе такса за всички производители на електроенергия в страната, за да могат по този начин да се увеличат помощите за енергийно бедните домакинства. Това коментира тя пред журналисти след провеждането на открити заседания в комисията.
Тодорова посочи, че в останалите европейски държави обикновено има някаква минимална такса върху потреблението, която е много малка и не се усеща от потребителите, но средствата, генерирани от нея отиват за социално подпомагане.
Ние обаче не предлагаме такса върху потреблението, за да не натоварваме потребителите, а предлагаме да има такса само за производителите, подчерта Тодорова.
Председателят на ДКЕВР уточни, че въвеждането на такава такса може да стане само със законова промяна, така че това не може да бъде направено от ДКЕВР. Според Тодорова обаче е задължително таксата да е за всички производители, за да бъде
справедлива и трябва изрично да бъде записано, че средствата от нея ще отиват за енергийни помощи. В противен случай те просто ще потъват в бюджета, без да има ефект върху сметките за енергия на по-бедните домакинства, коментира Тодорова.
Тя припомни, че това се е случило с таксата от 20 процента върху приходите на производителите на вятърна и слънчева енергия, която отпадна в съда заради неравнопоставено третиране на участниците в енергийния пазар. Предварителните изчисления показват, че три процента такса върху производителите ще донесе толкова приходи, колкото в момента се дават от държавата за енергийно подпомагане, тоест това подпомагане ще може да се удвои, посочи Тодорова.
В отговор на въпроси за действието на балансиращия пазар, председателят на ДКЕВР заяви, че в момента комисията полага максимални усилия да подобри правилата, по които този пазар функционира.
При бъдещо излизане на свободния пазар на най-малките потребители - малките фирми и бита, ще трябва да се помисли за промяна на процедурата за избор на снабдител, защото в момента тя е твърде тежка и описанието на търговските правила не може да бъде прочетено от обикновен човек, коментира още председателят на ДКЕВР.
В отговор на въпрос на БТА кога може да се очаква излизане на свободния пазар и на най-малките потребители, Тодорова каза, че докато има регулирани цени, това няма как да се случи. Тя съобщи и че е започнала кореспонденция между ДКЕВР и ЕК относно изпратените от българския регулатор писма за възможностите за предоговаряне на дългосрочните договори с двете Маришки централи и ВЕИ производителите. /БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg