EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Такси върху дрехи втора употреба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Такси върху дрехи втора употреба

mail17:09 | 31.08.2018прегледи 889 коментарикоментари 0


Предстои създаване на работна група за изработване на наредбата за продуктовите такси върху текстила, където ще се работи заедно с бизнеса, съобщи министър Нено Димов на среща с председателят на БСК Радослав Радев.

БСК поиска идеята за въвеждане на продуктови такси върху излезлите от употреба текстилни изделия да бъде дискутирана с министерството. За тази такса БСК бе сезирана от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба (АПТДВУ) в началото на м. август т.г. Радосвет Радев сподели, че по данни на АПТДВУ вносът на дрехи втора употреба у нас е средно по 30 тона на денонощие, като почти половината от това количество е за реекспорт (основно за страни извън ЕС), а едва 2-5% от стоките подлежат на унищожаване. В тази връзка е и очакването на АПТДВУ да не се налагат продуктови такси върху текстилните изделия.

„Продуктовите такси за масово разпространените отпадъци по своята същност са индулгенция за безотговорно поведение спрямо околната среда. Нужни са стимули за доброволно правомерно поведение“, каза Радев и уточни, че бизнесът не бяга от отговорностите си по опазване на околната среда, но и не трябва таксите да се превръщат в допълнително финансово бреме, което влошава конкурентоспособността на фирмите.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg