EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Такса „смет” в София дискриминационна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Такса „смет” в София дискриминационна

mail09:30 | 05.07.2011прегледи 1184 коментарикоментари 1


Комисията за защита от дискриминация (КЗД) уважи жалбата на Българската стопанска камара (БСК) срещу решение №34/2009 г. на Столичния общински съвет за определяне размера на такса битови отпадъци (ТБО). Това съобщиха изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, зам.-председателят на камарата Димитър Бранков и главният юрисконсулт Наталия Събева.
Комисията установи пряка дискриминация по имуществен признак, по смисъла на Закона за защита от дискриминация (ЗЗД). Столична община е въвела различни основи за определяне на ТБО и различни размери на ставката (разликата е не по-малко от 7.5 пъти), според вида на имотите. „Аналогични са размерите на таксите в останалите общини на страната”, отбелязва в решението си КЗД. Тази практика нарушава ЗЗД, тъй като едни и същи услуги по почистване, сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на отпадъци се предоставят при различни условия, според вида на ползвателя. Комисията препоръчва на Столичния общински съвет да приеме нова Наредба за определяне и администриране на ТБО.

ОСНОВНИ МОТИВИ НА КЗД:

1.СОС е определил две групи потребители - физически и юридически лица, като е въвел силно диференцирани по размер такси за всяка от групите потребители. Това противоречи на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), който не прави разграничение на потребителите на предоставяната от общината услуга по събиране на битовите отпадъци.
2.СОС е определил две основи – данъчна оценка и отчетна стойност на имотите, в зависимост от статута на потребителя. ЗМДТ изисква единна основа за определяне на ТБО.
3.Не се прави разграничение между видовете отпадъци - „битови” и „промишлени” , „строителни” и др. По закон управлението на отпадъците се обвързва с типа им, а не с правното качеството на техния причинител.
4.Решението на СОС противоречи на принципа „Замърсителят плаща”, регламентиран в Директива 2006/12/ЕО и в Закона за управление на отпадъците (ЗУО). В случая е приложен принципът „Имотът плаща”. Т.е. таксата се превръща във втори имотен данък !

 


Тагове: такса, смет
 
Коментари
 
Katya - 21-10-2011 г. 13:20:53

Имате ли информация СОС да ли е предприел действия относно направените му предписания от КЗД за хармонизиране на Наредбата за определяне и администриране на МДТ и да ли е приел Наредба по чл. 19 от ЗУО? Благодаря

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161