EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Такса за големи ВЕИ е полезна за реални инвеститори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Такса за големи ВЕИ е полезна за реални инвеститори

mail10:10 | 18.09.2023прегледи 605 коментарикоментари 0


Според членовете на Сдружение „Соларна Академия България“, тази промяна в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) ще спре порочните практики, които забавят енергийния преход и блокират развитието на цели райони

Парламентът ще въведе такса от 50 хиляди лева за инсталиран мегават при проект за възобновяем енергиен източник, който иска да се присъедини към електропреносната мрежа. Изискуемата гаранция ще се внася в Енергийния системен оператор (ЕСО) като депозит, за да може той да планира развитието на своята мрежа така, че да поеме реални бъдещи ВЕИ централи.

Членовете на Сдружение „Соларна Академия България“ подкрепят решението, като те смятат, че по този начин ще се отсеят сериозните инвеститори, тъй като през последните две години има проблем с капацитета за присъединяване на нови централи, защото той често е блокиран от проекти, които не са реални.

„Много честа практика е да се подават проекти и да се получават разрешителни за изграждане на фотоволтаични централи с цел да се продаде земя на по-висока цена, а не защото има реален проект. По този начин заявените капацитети се блокират за една година и това води до забавяне на присъединяването в мрежата на реални проекти“, коментира д-р инж. Веселин Тодоров, председател на Сдружението.

Според данните на Енергийния системен оператор (ЕСО), заявени за присъединяване към електропреносната и електроразпределителните мрежи са 40 хил. мегаватчаса от възобновяеми източници, близо три четвърти от които са на много предварителен етап. Те обаче ангажират оператора да планира тяхното включване, пази им се капацитет, но след време се оказва, че те не се реализират и всъщност блокират други проекти, които са реални.

От Сдружението смятат, че чрез таксата Енергийния системен оператор (ЕСО) ще може да преценява в кои случаи инвестицията е реална и ще може да отдели необходимия ресурс за изграждане на техническите съоръжения, така че когато инвеститорът е готов за ефективно присъединяване към мрежата, това да може да се осъществи.

Според членовете на организацията, тази промяна в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) ще спре порочните практики, които забавят енергийния преход и блокират развитието на цели райони.

 

Повече за Сдружение „Соларна Академия България“

Сдружение „Соларна Академия България“ е основано в края на като отговор на нуждата от повече информираност, изграждане на устойчива стратегия за развитие на енергийния сектор в България и подпомагане на образованието да отговори на новите нужди на пазара на труда.

Целта на Сдружението е да работи в посока за създаване на по-добри възможности за инвеститори и потребители, намаляване на административните тежести, подпомагане на държавата при изграждане на устойчива стратегия за развитие на енергийния сектор, обучението на квалифицирани кадри и създаване на единни стандарти, свързани с фирмите-изпълнители на различни проекти.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037