EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Тайните на пафтите описани в книга

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тайните на пафтите описани в книга

mail17:03 | 23.09.2015прегледи 1828 коментарикоментари 0


Русе, Стоян Русев, БТА
Излязла е от печат книга - изследване "Пафти от българските музеи", в което авторът Надежда Цветкова за първи път у нас анализира цялостно историята, разпространението, особеностите и изкуството при този дамски накит, съобщи на пресконференция директорът на русенския исторически музей проф.Николай Ненов.
Той обобщи, че пафтите са особен вид накит, който до края на 19-ти век бележи социалния статус на всяка жена. Момите са нямали право да носят пафти. Пафтите са разпространени от Саудитска Арабия до Трансилвания в Румъния, но българските са направени със самобитно изкуство и заслужават специално внимание, каза проф. Ненов.
Интересът на Надежда Цветкова към пафтите възниква през 1972 г., когато тя се е запознала с колекция в Рилския манастир. Цветкова разказа, че през комунизма предприятието "Златарска промишленост" масово е изкупувало пафти из страната и ги претопявало. По-късно това унищожаване е спряно, но останалите събрани пафти са натрупани несистематизирано в торби, кашони, щайги и вече не може да се установи районът на произхода им, майсторите на този накит и годините на носене. Другата голяма колекция от пафти се намира в етнографския музей Етъра.
Надежда Цветкова е проучила пафтите в 13 български музея. Изследването й обхваща и традициите за подаряване на пафти при годежи, сватби, дарения на манастири и носенето им от свещеници и монахини.
Снимка: Уикипедия


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 903