EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Тайните на концерна ''Сургутнефтгаз''

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тайните на концерна ''Сургутнефтгаз''

mail08:50 | 16.07.2014прегледи 1559 коментарикоментари 0


Никой не знае чия собственост е руският петролен гигант "Сургутнефтгаз". Знае се обаче, че концернът трупа милиарди в сибирската тайга. При кого отиват тези пари? Има хора, които твърдят, че милиардите са за Путин.

Сургут, някогашното рибарско селище на река Об, на 2 200 километра от Москва, и до днес носи името, дадено му някога заради богатия улов, на който се радвали местните. Действителното богатство на региона обаче е друго - петролните запаси. Разработката им е от десетилетия в ръцете на нефтения концерн "Сургутнефтгаз", който междувременно е третият по големина петролен гигант в Русия - след държавния концерн "Роснефт" и частния "Лукойл". Добивът на "Сургутнефтгаз" за миналата година е 61,5 милиона тона, което представлява 11,7 процента от общата продукция на петрол, а печалбата възлиза на 279 милиарда рубли (към 6 милиарда евро), което е с 51 процента повече от предходната година. През първите пет месеца на тази година добивът е нараснал още повече - с нови 5 процента.

Чий е този концерн?

Както виждаме, резултатите са отлични - "Сургутнефтгаз" трупа милиард след милиарда. Но концернът крие една тайна - никой не знае чия собственост е той. Самата компания, която има общо 115 хиляди служители, не предоставя данни по този въпрос. Шефът на "Сургутнефтгаз" Владимир Богданов, който ръководи концерна от три десетилетия, каза последно преди 12 години, че около 70 процента от дяловете принадлежали на мениджмънта и неговите съюзници. Никой обаче не знае кои са тези "съюзници".

В продължение на десет години "Сургутнефтгаз" отказваше да представи финансов отчет. Направи го едва миналата година, но по принуда - заради новите разпоредби в Русия. Въпросният отчет доведе до още по-голямо объркване, тъй като стана ясно, че делът на акциите, които са собственост на компанията, изведнъж е намалял от 40 процента на по-малко от 1, макар обемът на акциите като цяло да не се е променил. Яснота не внесе и изявлението на руския президент Владимир Путин, който през декември съобщи, че много от акциите на "Сургутнефтгаз" били собственост на служителите. Експертите не възприеха това обяснение като достоверно.

Ако се вярва на руския политолог Станислав Белковски, точно Путин няма никакъв интерес от установяването на повече прозрачност около нефтения гигант. Преди няколко години Белковски каза, че самият Путин контролира 37 процента от "Сургутнефтгаз". Макар руското ръководство да твърди, че това са само приказки, спекулациите не спират. Тайнствеността около петролния концерн се възприема като доказателство, че Белковски може и да е прав.

Белковски съвсем не е единственият, който смята, че концернът от Сургут е свързан с Путин. Според британското списание "Таймс", при управлението на президента Буш американските тайни служби били изготвили списък с богатствата на Путин. Служители, които били виждали списъка, потвърдили тезата на Белковски.

Какво знае Кремъл?

"Сургутнефтгаз" е обект на особено внимание и заради големите финансови резерви, които поддържа концернът - 30 милиарда долара. Нито една енергийна компания в света не разполага с такива суми. Обяснението на шефа на концерна Владимир Богданов, че това се дължало на пестеливостта на компанията, определено не е задоволително. Нито пък може да се твърди, че тези суми са необходими за реализирането на предвидени инвестиции - "Сургутнефтгаз" няма планове за сериозна експанзия в чужбина.

Потайността около "Сургутнефтгаз" е необичайна дори за Русия. Няма почти никаква информация за този концерн, казва анализаторът Сергей Суверов и добавя, че "Сургутнефтгаз" е възприеман по-скоро като спестовна каса, а не като акционерно дружество. Чии са парите в тази "спестовна каса" - това си остава загадка. Тайната на гиганта от тайгата се знае само в Кремъл.
източник:DW


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg