EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тайните на българската бира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тайните на българската бира

mail14:20 | 28.02.2012прегледи 720 коментарикоментари 0


15 вида бира от търговската мрежа бяха изследвани за съдържание на общи полифеноли. Българските марки пиво запазват относително постоянно съдържание на полифеноли около 100-140 мг/л. Ето защо може да се счита, че при умерена консумация, пивото допринася за здравословния начин на хранене.
Полифенолите са едни от най-важните съставки на пивоварния ечемик, малца, хмела и пивото. Тези антиоксиданти притежават особено важни технологични и физиологичнни ефекти, изтъкват в свое изследване проф. Валентин Бъчваров и проф. Габриела Маринова от Института по криобиология и хранителни технологии в София.
Като природни съставки полифенолите са наричани „съществени за живота” (“lifespan essentials”). Те проявяват широк спектър от здравословни въздействия, като предотвратяват отключването на механизмите на някои болести в човешкото тяло и при разумна и отговорна употреба на пиво влияят положително върху модерния стил на живот.
Хмелът е добре познато растение, отглеждано от дълбока древност главно заради алфа- и бета-горчивите киселини. По-късно интересът към него се засилва и получава голяма популярност заради относително високото съдържание на полифеноли и тяхното положително въздействие върху здравето и метаболизма на човешкия организъм.
Хмеловите полифеноли представляват комплекс от повече от 100 различни съединения, принадлежащи към различни класове. Полифенолите и хмеловите горчиви вещества показват широк и необикновен спектър на здравословно въздействие върху човека от антимикробно и противовъзпалително до антираково и противомутагенно. Те са най-ефективните антиоксиданти - предпазват липопротеините в кръвта от окисление, свързват свободните радикали, предпазват от развитието на атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, имунни смущения, невродегенеративни и други болести.
Най-широко е приложението на хмела в пивопроизводството за придаване на горчивина и аромат на бирата, за стабилизиране на пяната и повишаване на биологичната й стабилност. От гледна точка на ниското съдържание на алкохол и калории, както и от съдържанието на полифеноли, пивото се оказва уникална напитка (единствената, която съдържа хмел). В умерени количества пивото се препоръчва в различни диети, свързани с така наречените заболявания вследствие „начина на живот”.
В традиционната медицина хмелът е познат като седативно, релаксиращо и приспивателно средство, с естрогенно, бактериостатично, антивъзпалително, диуретично и други действия. Понастоящем се използва в хранителната промишленост при приготвянето на деликатеси, в козметичната промишленост за кремове и шампоани и като добавка във фармацевтичната промишленост.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg