EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тайни сделки за земеделска земя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тайни сделки за земеделска земя

mail17:00 | 29.12.2011прегледи 1841 коментарикоментари 0


Ива Стойкова

Време на плантации, но в наши дни. За тази тенденция пише френският в. La Tribune. Желанието за обхващане на нови земеделски земи се засили през последните години заради бума в производството на биогорива и световната хранителна криза от 2007-2008 г. Битката, която се води без много медиен шум, трябва да осигури 70% повече земеделска продукция за изхранването на около 9 млрд. души, колкото ще наброява планетата през 2040 г. Това обяснява апетитите на държави с недостатъчно земи, които искат да подсигурят собствените си нужди. Това са Китай, Корея, страните от Персийския залив. Според ФАО едва 36% от арабските земи се използват ефективно за земеделски цели, което представлява 1,5 млрд. хектара от общо 4,2.
Получава се нещо като гигантска игра Монополи. Ето какво сочат цифрите. $12 млрд. са били инвестирани от чужденци за покупката на земи в Австралия, при това само през миналата година. България също е обект на интерес. Малкият 13-милионен град Тянджин, намиращ се северно от Пекин, инвестира 10 млн. евро за 2000 хектара българска земя. Както EconomyNews.bg съобщи през ноември, китайската държавна компания Тянджин агробизнес къмпани откри първата инвестиция в България и в Европейския съюз. Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и зам.-министърът на земеделието на Китайската народна република Гао Хонбин прерязаха официално лентата край нивите на село Бойница, Видинско. Инвестицията е в размер на 10 млн. евро на първия етап, обяви министър Найденов. Китайската компания е арендовала 20 000 декара земя в Северозападна България и най-вече в Бойница. Тя ще отглежда царевица, люцерна и слънчоглед. Продукцията ще се изнася за Китай. Тянджин агробизнес къмпани има намерения да инвестира още 20 млн. евро, както и допълнително средства в животновъдството, каза министърът. Той допълни, че инвестицията е в най-бедния край на ЕС - село Бойница. Надявам се, да съживят икономиката в този прекрасен край, заяви министър Найденов. По думите му германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Никола Саркози наскоро обявиха, че ЕС гледа за привличането на китайски капитали. Ние вече започваме да го правим, каза министърът.
La Tribune продължава със статистиката: 40, 50 и дори 60 млн. хектара земя са били купени или наети в света през последните 2 година, като почти две трети от тях се намират в Субсахарска Африка. Проблемът е, че в тази игра на Монополи почти няма ясни правила, а процесът е сложен, многообразен и неконтролируем. А често и абсурден. Индия, например, сложи ръка на хиляди хектари в Етиопия, за да произвежда ориз за износ. Етиопия, която е покосена от глад.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039