EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Тайни и явни совалки около Brexit

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тайни и явни совалки около Brexit

mail09:05 | 27.05.2016прегледи 770 коментарикоментари 0


Вот на британците за излизане от ЕС на предстоящия а 23-ти юни референдум представлява един от най-големите рискове за европейската икономика в краткосрочен план, предупреди председателят на Еврогрупата - Йерун Дейселблум, цитиран от агенция Ройтерс. Дейселблум подчерта, че вижда рискове най-вече за икономиката на Великобритания, но добави, че е също така "притеснен" за възможни негативни ефекти върху европейската икономика като цяло, особено що се отнася за 19-те страни - членки на еврозоната.

Редица икономисти твърдят, че британското оттегляне от съюза би създало несигурност за бъдещите търговски споразумения, което би могло да забави инвестициите както на Острова, така и в Европа, като в същото време новите бариери пред търговията между Великобритания, която в момента е втората по големина икономика в ЕС, и останалата част от единния блок могат да понижат икономическия растеж на стария континент.

Същевременно агенция Ройтерс цитира свои европейски източници, според които официални представители и дипломати от ЕС са започнали през тази седмица кръг на конфиденциални дискусии, имащи за цел подготовка за координиран отговор на евентуален вот Brexit на британския референдум през следващия месец.

Високопоставени дипломати от основателите сили в лицето на Германия и Франция, както и на още няколко други държави от съюза, са се срещнали в понеделник за разговори с Мартин Селмайр, който е шеф на кабинета на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Източник на Ройтерс, който има преки впечатления от тази дискусия, заяви, че тази среща ще бъде последвана и от други, на които да се обсъдят конкретни теми.

Вероятността за излизане на Великобритания от ЕС нарасна през последните дни с оглед на проучвания на общественото мнение, които вече показват изравнени сили и дори лек превес на британците, които биха подкрепили сценария Brexit.

Според последни данни на агенция BMG  45% от британците биха гласували за напускане на съюза, спрямо 44%, които настояват Великобритания да остане в рамките на ЕС и 12%, които все още не са решили как ще гласуват на референдума на 23-ти юни.

Подобни резултати бяха отчетени и от оповестени вчера проучвания на агенциите YouGov и ICM.

Анкета на агенция YouGov за вестник "Таймс" показа, че по 41% от гласоподавателите във Великобритания биха гласували на предстоящия през юни референдум за оставане и за напускане на ЕС, докато 12% от британците все още не са взели решение как ще гласуват.

Според агенция ICM, по 45% от гласоподавателите в Обединеното кралство ще подкрепят както Brexit, така и запазване в рамките на Съюза, а 10% от анкетираните все още нямат представа как биха гласували след по-малко от месец.

Тези последни резултати са доста изненадващи, след като серия предходни проучвания даваха преднина на гласовете в подкрепа за оставане в Европейския съюз.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876