EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

"Тайната" вечеря на Атака при К.М.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Тайната" вечеря на Атака при К.М.

mail07:30 | 04.10.2013прегледи 2706 коментарикоментари 0


Мира Лазарова


„Помогнаха на Бай Ганю да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия – и всички рекоха, че бай Ганю е вече цял европеец”. (т.1, с.7)

„ – Ами ти от бързане забравил си да заплатиш бирата си, бай Ганю.
– Аз я платих.
– Имал си бол пари – платил си я. Я качвай се, качвай се по-скоро да не припкаме пак подир машината – каза наставнически бай Ганю. (т.1, с.9)

118 години след появявата на литературния герой, достойни негови наследници шетат из Европата. С тази разлика, че се вдига повече шум, благодарение на новите технологии и по-бързото и широко разпространение на информацията.
Случаят с депутатите от „Атака” в Брюксел сигурно нямаше да се превърне в новина, ако посещението им там не съвпадаше с вота на недоверие към правителството. Логично, всички се запитаха защо точно сега хората на Сидеров са там и какво правят.
Ето какво – вечеряли са в скъп и реномиран ресторант и се се представили достойно (“Булгар! Булга-ар! … Прости били българите, а! Гиди, чифути с чифути!" (т.1, с.17)). Едва ли има човек в държавата, който да не е научил клюката – българските политици са се държали невъзпитано, шумно, напили са се и накрая опитали да се измъкнат, без да си платят сметката. Белгийците са достатъчно дипломатични, но все пак ето какъв е техният официален коментар.

Дума срещу дума

Ресторантът „Къщата на лебеда” (La Maison du Cygne), известен с факта, че там е написан „Манифест на комунистическата партия” и Карл Маркс е бил чест посетител, потвърди, че е имало инцидент с група от 22 български политици. Когато започнаха да хвърлят тапи, обявихме че ще им сервираме само вода. Това не се случва често. Те не бяха агресивни, но понеже бяха пили, се държаха като хора, които не чуват какво им се говори, каза пред Нова телевизия пресаташето на ресторанта Оливие Гилис. Когато разбрали, че ще им се сервира само вода, част от тях напуснали ресторанта. Помолихме останалите да платят сметката. Не се стигна до бой, отрече управителят на „Къщата на лебеда”, защото тогава щели да извикат полиция.

С тази лъжа ще се занимавам по съдебен път. Избирателите ни са сигурни, че това е лъжа, коментира Волен Сидеров в ефира на TV7. Сидеров иска доказателства, че информацията се отнася за тях.

Ресторантът и цените

На сайта на ресторанта има примерно меню. Ето някои извадки от него, които дават представа за цените.

Най-евтиното предястие струва 28 евро и представлява гъши дроб, говеждо тартар, артишок. 36 евро ще плати клиентът, ако избере кралски рак, пушена сьомга, хрупкави тиквички и домати.
Супата на деня е 10 евро.

Не по-малко интересни са основните ястия. Най-евтините струват 38 евро – печен гълъб, чесън, фасул, гъби пачи крак или агнешки котлети с хрупкава коричка, шам-фъстък, пармезан, зеленчуци.
Най-скъпият вариант тук е 44 евро за изтънчена комбинация от филета, цитруси, филизи и раци.

Десертите са от 10 до 13 евро.

За улеснение на клиентите си ресторантът предлага и примерно меню за 65 евро, в което са включени и някои от цитираните ястия.

Ако онази вечер в ресторанта е имало 22-ма български политици и предположим, че всеки от тях е поръчал меню за 65 евро, те следва да са похарчили 1430 евро. Тук не се включва алкохолът, чието количество остава неизвестно.

Ресторантът La Maison du Cygne предлага бизнес обяд всеки делничен ден на цената между 35 и 45 евро, но той не е интересен в случая, защото българите са вечеряли там.

В ресторанта може да се организират и семинари, срещи, други събития (като банкети, сватби и т.н.).
Салоните се реорганизират според желанието на клиентите и някои от тях могат да поберат до 110 души. За някои специални събития пространството се префасонира така, че да може да приеме до 350 гости.
Забележка: Мълвата гласи, че българите поискали да съберат масите в ресторанта, но управата отказала.

Вместо финал.

„Същият бай Ганю, както си го знаете, преди да тръгне за Европа; с тая разлика само, че си турил вратовръзка и освен това сега има импозантна външност и чувство на собствено достойнство и преимущество пред окръжающите. Човекът врял и кипял из Европа, Европа му станала като таквоз… като нищо”. (т.1, с.82)

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg