EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тайланд: Криза с ориза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тайланд: Криза с ориза

mail15:10 | 06.02.2012прегледи 468 коментарикоментари 0


Износът на ориз от Тайланд е намаляла с 58 % на годишна основа през януари, след като правителствената схема за гарантиране на цените ограничи конкурентоспособността на износителите, предаде DPA, цитирайки местни медии. Миналия месец страната е доставила 387 748 тона ориз - най-ниското равнище от едно десетилетие, пише в. "Нейшън". Миналата година Тайланд - водещ в света износител на ориз за последните пет десетилетия - достави 10,5 милиона тона, но през 2012 година се очаква кралството да изнесе само 6,5 до 7 милиона тона, според Асоциацията на тайландските износители на ориз.
Износът на ориз намалява от октомври, когато правителството започна да предлага на фермерите фиксирани цени. Тази политика, целяща да увеличи доходите на фермерите, се прилага в момент на поевтиняване на ориза на световния пазар, заради миналогодишното завръщане на Индия в международната търговия, и отслабване на търсенето сред много страни традиционни вносители на ориз, отбелязва DPA.
Очаква световната търговия с ориз да се свие с 5 на сто през 2012 година заради спада в търсенето в страни традиционни вносители като Бангладеш, Индонезия, Непал, Нигерия и Филипините, според Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН.
Миналата година световният износ на ориз достигна рекордните 34,5 милиона тона, но вероятно ще спадне до 32,8 милиона тона през 2012 година, сочат оцени на организацията.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg