EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тази зима ще пием хубаво и евтино вино

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тази зима ще пием хубаво и евтино вино

mail06:40 | 14.09.2017прегледи 9851 коментарикоментари 0


Прогнозите на производителите и експертите са за изключително висококачествено вино, без обаче това да доведе до скок в цената. „Тази зима ще се пие хубаво българско вино на достъпни цени“, коментира за Дарик изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното инж. Красимир Коев. Той призна, че в последните години производителите дори задържат цената за бутилка вино.

Виното от тазгодишната реколта ще бъде с изключително високо качество, обясни изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното инж. Красимир Коев. Чакаме добра година по отношение на гроздето и неговото качество. Винарските предприятия планират да приберат и преработят около 200 000-220 000 тона грозде, каза Коев. "Знаете, че реколтата се разпределя - за вино, за ракия, за износ, за производство на оцет и за домашна консумация", каза Коев. Качеството на гроздето е високо, с високо захарно съдържание и ако в разгара на гроздобера няма лоши метеорологични условия, ще се прибере хубава реколта, от която пък ще се произведат качествени вина.
 
На въпрос дали хубавата реколта може да повиши изкупните цени на гроздето до такава степен, че да пием по-скъпи вино и ракия тази година, Коев отговори: "Не бих казал. Тенденцията през последните години е обратната - за висококачествено грозде с добър външен вид и захарно съдържание винарските предприятия от три-четири години и без друго дават високи цени, но пък на пазара не наблюдаваме повишение на цените на виното".

Дори вина, които обират наградите на конкурси за вино, остават на достъпни цени на пазара. В момента работят 263 български винарски предприятия, които произвеждат море от висококачествени продукти, каза Коев. "Тези продукти трябва да бъдат продавани, така че тук е по-скоро въпрос на маркетиране и предлагане, а не като вдигаш или понижаваш цените", обясни той. И даде пример, че вино, спечелило отличие през миналата година, се предлага по рафтовете на магазините на цена от 7 лева.

В България има над 660 000 дка лозя, като много от тях са направени или реновирани по европейски програми. В подкрепа на сектора се очакват около 26 млн. евро годишно до 2024 г., което ще даде възможност на производителите да направят преструктуриране на винените лозя.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg