EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Т. Дончев: Седемте ОП у нас с нисък % грешки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Т. Дончев: Седемте ОП у нас с нисък % грешки

mail13:50 | 30.09.2011прегледи 505 коментарикоментари 0


Седемте оперативни програми на България в момента са с един от най-ниските проценти на грешки - т. е. с най-малък дял нередни суми, заяви пред журналисти министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Той участва в откриването на европейския конгрес на международната организация в сферата  на недвижимите имоти FIABCI и седемнайсетата конференция на неправителствената организация, която обединява професионалните асоциации за недвижими имоти от Централна и Източна Европа - CEREAN.
Дончев коментира, че този резултат е показател за отличната финансова дисциплина и за усилията, които страната полага, нередностите да са по-малки. Дончев посочи, че няма държава в ЕС, респективно оперативна програма и финансов инструмент, без  нередности. Борбата ни е нередностите да са по-малки, заяви министърът. Той уточни, че не всяка нередност е престъпление, голяма част от тях са свързани с неспазване на процедурите, поради нисък административен капацитет или техническа, или човешка грешка.
Министърът припомни, че ангажимент на страната е при регистрирана нередност тя да бъде докладвана по съответния ред, както и да бъде финансово компенсирана. Томислав Дончев каза, че заявената от него цел е към края на годината платените средства по проекти по оперативните програми, финансирани от еврофондовете, да бъдат 3 млрд. лева. До момента сумата е 2,4 млрд. лева. Договорените средства вече са над 55 на сто. Ако България спа две години на старт-линията, в момента не ходи, може би подтичва, имаме сили и за спринт, заяви министърът.
Според годишния доклад на ЕК за защита на европейските средства и финансови интереси, както и за борбата с измамите, че за изминалата година България е докладвала пред ЕС за възможни нередности със средства от европейските фондове за общо над 27 милиона евро. В периода от 2002 г. до 2010 г. България е съобщила по всички предприсъединителни програми на ЕС 798 случая на възможни нередности, за които, ако бъдат потвърдени, се предвижда възстановяване на 39 116 221 евро, се посочва в анексите на доклада.


 


Тагове: ОП, грешки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg