EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сътрудничеството ни с Македония и Турция е положително

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сътрудничеството ни с Македония и Турция е положително

mail16:10 | 21.12.2010прегледи 510 коментарикоментари 0


Европейската комисия е дала положителна оценка на съответствието на системите за управление и контрол на Програмата за трансгранично сътрудничество България-Македония и Програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция, съфинансирани от Инструмента за предприсъединителна помощ. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.
Управляващ орган на двете програми е Главна дирекция "Управление на териториалното сътрудничество" в МРРБ. Получената положителна оценка е гаранция, че процедурите и правилата, установени от него, са достатъчно надеждни за ефективното усвояване и управление на европейските средства, посочват от ведомството.
Одобрението на системите за управление и контрол от Брюксел ще подпомогне по-бързото достигане на европейските средства до бенефициентите, добавят от МРРБ.
С получаването на положителна оценка по двете програми се дава подкрепа на потенциални бенефициенти от областите Бургас, Хасково и Ямбол и провинциите Едирне и Къркларели /за програмата България-Турция/, и от областите Кюстендил и Благоевград и районите Североизточен, Източен централен и Югоизточен /за програмата България-Македония/.
Общата стойност на Програмата за трансгранично сътрудничество България-Македония за периода 2007-2011 г. е 14,2 млн.евро, от които 12,1 млн. евро са европейско финансиране и 2,1 млн. евро национално съфинансиране от държавните бюджети на двете страни.
По Програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция общата разполагаема сума за периода 2007-2011 г. е 21,7 млн. евро от които 18,4 млн.евро от ЕС и 3,3 млн. евро национално публично съфинансиране от двете държави.
Сега се извършва оценка на подадените проектни предложения по първите покани по двете програми. По програмата между България и Македония са подадени 93 проектни предложения на обща стойност 14,8 млн. евро. За финансиране по програмата между България и Турция кандидатстват 111 проекта на обща стойност 24,8 млн. евро.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg