EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Състоянието на язовир "Бели Искър"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Състоянието на язовир "Бели Искър"

mail14:30 | 22.02.2012прегледи 632 коментарикоментари 0


Във връзка с пресконференцията на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването в България /НКПВБ/ от 21 февруари, на която бяха направени публично достояние опасения за надеждността на яз.” Бели Искър”, „Софийска вода” АД прави следните уточнения.

Язовирът от публична общинска собственост с промяната на Закона за водите от 2010 г. се трансформира в публична държавна собственост. Същевременно като концесионер „Софийска вода” отговорно изпълнява задълженията си по текущата поддръжката на това хидротехническо съоръжение и очаква предприемането на стъпки, които биха привели в действие предписанията на поправките в закона.

Като стопанисваща съоръжението „Софийска вода” през годините предприема последователни стъпки за заздравяването на язовирната стена. През периода 2002-2006 година вследствие на направената експертиза е завършен първият етап от рехабилитационните дейности по укрепване на язовирната стена. Изградена е система за измерване на сеизмичните процеси, която записва сеизмичните колебания и ги следи в реално време. Въз основа на данните от нея през 2010 г. е приет на заседание на експертен технически съвет в Столична община анализ за техническото състояние на яз. „Бели Искър”. Констатирано е, че то е добро и че може да се експлоатира без ограничение при спазване на програмата за технически контрол, която „Софийска вода” изпълнява стриктно. В препоръките на анализа се указва, че в непосредствено бъдеще е необходимо поетапно да бъдат изпълнени предписанията за втория етап на проекта по укрепване на язовирната стена. Това включва обработка на сухия откос и направа на армирана плоча, както и обработка на короната чрез хидроизолация на пътя (короната на стената). На по-късен етап е предвидено затежняване на подпорните блокове – петата на стената с бетон. Предварителните разчети за тези необходими дейности са за инвестиция между 16 и 18 милиона лева. Анализът е извършен като част от инвестиционната ни програма от независима консултантска компания.

„Софийска вода” АД непрекъснато и детайлно наблюдава „Бели Искър”. В момента в него се съхраняват около 5 милиона куб. м вода, което е близо до минималното и обичайно за сезона водно количество. Постъпващите и анализирани данни, събирани за техническото състояние на яз.„Бели Искър”, не предполагат опасения от възникване на непосредствена и реална опасност за надеждността на язовирната стена.
 


Тагове: язовир,
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg