EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Състоянието на хранителните системи по света

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Състоянието на хранителните системи по света

mail11:25 | 22.12.2023прегледи 975 коментарикоментари 0


Докладът "Състоянието на хранителните системи по света в обратното броене до 2030 г.", публикуван  от Инициативата за обратното броене на хранителните системи до 2030 г. (FSCI), предоставя първия научнообоснован мониторинг, който да насочва вземащите решения, докато търсят масова трансформация на световните селскостопански и хранителни системи.

Тя е спешно необходима както за намаляване на въздействието върху околната среда на тези системи, така и за смекчаване на въздействието на изменението на климата върху тях.

Основната цел е всички хора - особено най-уязвимите - да имат равен достъп до здравословно хранене чрез устойчиви и издръжливи селскостопански и хранителни системи, пише на интернет страницата си Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Срещата на високо ниво за хранителните системи на ООН катализира действията в областта на селското стопанство и хранителните системи, въпреки че на политиците често им липсват данните, необходими за вземане на критични решения.

Инициативата за отброяване на хранителните системи до 2030 г. запълва тази празнина, като идентифицира рамка, съставена от 50 индикатора, които наблюдават селското стопанство и хранителните системи на световно ниво, използвайки съществуващи данни, за да позволят незабавни действия. Пренасочването на съществуващите данни, вместо извършването на отнемащи време нови изследвания, означава, че политиците имат бърз достъп до подходяща информация.

Следвайки тази първа световна базова линия, инициативата ще проследява селското стопанство и хранителните системи ежегодно до 2030 г., като актуализира рамката, ако е необходимо, когато се появят нови показатели или по-добри данни.

"Първият годишен доклад за обратно броене показва, че нито един регион няма всички отговори. Европа и Северна Америка се представят добре по отношение на недохранването, но са слаби по показателите за нездравословни диети. За разлика от това, Африка и Южна Азия се справят сравнително добре по някои показатели за околната среда, но зле по отношение на показателите за препитание. Данните показват много ясно, че всеки регион има значително място за подобрение", каза Лорънс Хадад, изпълнителен директор на Глобалния алианс за подобрено хранене.

Трансформацията на селското стопанство и хранителните системи е абсолютно необходима, ако държавите искат да изпълнят своя национално определен принос. И все пак това все още е нововъзникващ разговор: селското стопанство и хранителните системи изиграха само малка роля в преговорите за климата на КОП27.

Те се представиха по-силно на неотдавнашната КОП28, където над 150 държави подписаха Декларацията на Емирствата за устойчиво земеделие, устойчиви хранителни системи и действия във връзка с климата и се ангажираха да включат селското стопанство и хранителните системи в своите планове за климата до 2025 г., което е много окуражаващ напредък.

Индикаторната рамка на Инициативата за обратното броене на хранителните системи до 2030 г. е предназначена за глобален мониторинг на трансформацията на селското стопанство и хранителните системи. Тя също така предлага набор от индикатори, които могат да се използват за разработване на политики и действия и да информират персонализирани системи за наблюдение, за да отговорят на нуждите на страната. 

"Ние сме в началото на процеса и все още има пропуски в данните, които трябва да запълним, за да сме сигурни, че сме ефективни в наблюдението на напредъка във всички измерения на селското стопанство и хранителните системи.

Запълването на тези пропуски в данните е основен приоритет за нас самите и за световните научни и политически общности, загрижени за бъдещето на селското стопанство и хранителните системи", заяви Хосе Росеро Монкайо, директор на Статистическия отдел на ФАО.

"Състоянието на хранителните системи по света в отброяването до 2030 г." организира мониторинга на селското стопанство и хранителните системи в пет теми: диети, хранене и здраве; околна среда, природни ресурси и производство; поминък, бедност и справедливост; управление; устойчивост. Всяка тема съдържа три до пет индикаторни области, които заедно предоставят цялостна картина на селското стопанство и хранителните системи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg