EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Със 7% по-скъпи горива за три месеца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Със 7% по-скъпи горива за три месеца

mail13:05 | 20.09.2021прегледи 649 коментарикоментари 0


В рамките на три месеца повишението на цените на горивата беше с около 7%, а в рамките на година е около 22% в зависимост от вида им. Това обяви в тв интервю Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Той отрича да има спекулативно поскъпване на горивата у нас през лятото. "Обратна тенденция на поевтиняване едва ли ще има, защото през последните години не се проучват нови находища за природен газ и за нефт, а потреблението ще продължава да се повишава, което ще води до повишаване на цените", прогнозира представителят на Българска петролна и газова асоциация.

По думите му от 6 месеца има тенденция за поскъпване на горивата от около месец има стабилизация. За да има повишение, или понижение на цените на пазара, трендът в цените на международния петрол трябва да бъде постоянен в продължение на 10-15 дни, уточни експертът.

"Това се дължи на цената на суровия петрол. Потребителят от касовата бележка може да види колко е цената на самата суровина, на труда и на това, което държавата прибира като акциз и ДДС. Ние няма къде много да оперираме в тези 60% акцизи и ДДС и тези 30%, които остават за всички останали разговори", обясни Бенчев.

„Цените за електроенергията са регулирани за домакинствата. Единствено бизнеса е този, който на практика ще бъде изложен на натиска от поскъпването на тока – поне през следващите няколко месеца. При потребителите по-големият натиск ще дойде по линия на топлофикациите, тъй като основният ресурс, който използват те е природният газ. Ще има вероятно и натиск от страна на цената на водата, тъй като електроенергията е голяма част от себестойността на услугата”. Това заяви пред Нова тв  икономистът Калоян Стайков.

По думите му потребителите няма да усетят високите цени през сметките за ток, но ще се усетят в тези за парно и вода. „Не такъв обаче е случаят за бизнеса. Той е пряко изложен на скока на цената на тока”, категоричен е експертът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg