EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Със 100 лв. скочила пшеница за дни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Със 100 лв. скочила пшеница за дни

mail16:43 | 13.08.2010прегледи 2074 коментарикоментари 0


Очакванията  са през септември цените на пшеницата  да  "заковат"  сравнително високи равнища, но се предполага, че те няма  да са  тези, които в момента се оформят като максимални стойности, прогнозира д-р  Светла Бъчварова, председател на Селскостопанската академия  и бивш заместник-министър на земеделието и храните,  на  семинар по проблемите  на семепроизводството  в Добруджанския земеделски институт. До септември предстои уточняване  на произведените количества зърно, приключване на жътвата в Европа  и  изясняване  какво ще се случи  в Черноморския басейн.
Според нея ситуацията на българския пазар на зърно като динамична и доста напрегната.  От края на юли  цената  на тон зърно  се е увеличила с около 100 лева. Според бившия заместник-министър новото през тази седмица е, че на практика  изкупуване на зърно няма  и между производители и търговци е започнало  надхитряване. 

Зърнопроизводителите  искат по 300-320, дори 340 лева  за тон, а търговците не са склонни да преминат прага  от 250-260 лева за тон и предпочитат  да замразят сделките си. Въпросът е дали ще се срещнат някъде  по средата, но според мен, производителите са в по-добра ситуация и имат по-големи възможности да изчакат, каза Бъчварова. Според нея  до края на август  цените ще се "успокоят"  под някаква форма, защото и производителите, и търговците  искат  сигурност в това, което се договаря.Без да се нарушава вътрешния баланс, България има възможност да  изнесе минимум 1 000 000 тона зърно, като от това количество  вече са изнесени около 220 000 тона през българските пристанища и 20 000-25 000 тона  чрез сухопътния транспорт, посочи Бъчварова.
Председателят на Селскостопанската академия  коментира и разходите за производство  на пшеница, които през тази година достигат средно 76-77 лева за декар и са близки до миналогодишните стойности. Има известен ръст  в разходите  за работни заплати, за горива, а в някои райони на страната  и за рентни плащания, поясни Бъчварова. По думите й  себестойността на пшеницата  достига около 190-220 лева за тон.   


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg