EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия: €500 млн. щети от косовските мита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия: €500 млн. щети от косовските мита

mail17:10 | 07.05.2019прегледи 776 коментарикоментари 0


С въвеждането на 100-процентните мита от страна на Косово са нанесени щети от над 500 милиона евро на сръбската икономика, заяви днес заместник-председателят на Сръбската народна партия Марко Джурич, цитиран от Танюг.

Джурич, чиято партия е част от управляващата коалиция в Белград, заяви на пресконференция, че изявлението на президента на Косово Хашим Тачи, че щетите от митата са само няколко милиона евро, не е вярно, предава БТА.

Опитите да се омаловажат щетите, за да се смекчи натискът, който Прищина търпи от част от международната общност, не са нищо друго освен изопачаване на действителността и неточно представяне на фактите, заяви Джурич. Той добави, че Тачи и други представители на Прищина би трябвало вместо да омаловажават щетите, които техните мерки нанасят на отношенията между сърби и албанци и на сръбската икономика, да дадат отговор на въпроса кой е отговорен за контрабандата на територията на Косово, за която говори Хашим Тачи. Тъй като Тачи споменава канали за контрабанда, които съществуват, е необходимо някой от отговорните органи или от временните институции на самоуправление в Прищина или други държави, които участват в съседство в такива дейности, да дадат отговор на въпроса кой позволява контрабандата през територията на областта и чии са фирмите и до кои политици в Косово са близки онези, които печелят от антицивилизационните мита на сръбските стоки, заяви Джурич. Той изтъкна, че нечии фирми печелят добре от това.

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви по-рано, че въвеждането на мита от 100 процента на стоките от Сърбия е правилно и легитимно решение на косовските институции, но добави, че въпреки това сръбски стоки пристигат в Косово нелегално. Както съобщи Клан Косова, Тачи заявил също, че президентът на Сърбия Александър Вучич не е разтревожен от митата, тъй като сръбските стоки влизат в Косово по други пътища.

Сръбският президент Александър Вучич не е много загрижен от налагането на митата, тъй като сръбски стоки влизат в Косово от Черна гора, Албания, Македония, но, за съжаление - чрез контрабанда, заяви Тачи след приключването на срещата в Берлин на 29 април. Според Тачи, макар Сърбия да губи само няколко милиона евро, президентът Вучич представя ситуацията като несправедливост спрямо Сърбия и се държи като жертва.

Митата са правилно решение и трябва да останат в сила. Подкрепих от началото тази идея. Нито съм призовавал за суспендиране, нито за премахване - това е чиста лъжа, заяви Тачи.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg