EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Сърбия: €462 средна заплата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия: €462 средна заплата

mail09:32 | 29.03.2019прегледи 1054 коментарикоментари 0


Средната заплата в Сърбия през януари е била 54 521 динара или 462 евро. Това е с 40 процента повече в сравнение със заплатите през 2014 г., когато станах премиер, коментира президентът Александър Вучич.

Средната заплата в Сърбия през последните два месеца на 2018 г. и първия на 2019 г. се повиши с по около 15 евро. През ноември тя бе под 430 евро, един месец по-късно - 445 евро, за да достигне през януари 460 евро. За това обаче говореше не само Вучич, но и министърът на финансите Синиша Мали, който по време на новогодишните празници обеща увеличаване на заплатите в държавния сектор между 7 и 12 процента, и увеличаване на минималната заплата на 27 000 динара, пише изданието. Икономистът Младен Ковачевич казва за "Данас", че това увеличение може да изглежда голямо в проценти, но на практика не е, и заплатите в страната продължават да са ниски.

В интервю за австрийската телевизия ORF президентът на Сърбия Александър Вучич посочва, че на заседанието на председателството на Сръбската прогресивна партия се е въздържал по въпроса за насрочване на предсрочни парламентарни избори преди всичко заради държавните интереси. Вучич заявил, че първата причина за това негово решение е, че не иска да затвори вратата за потенциален диалог с албанците (в Косово), ако премахнат митата. Смятам, че разговорите и опитът за решаване на косовския проблем са от ключово значение за бъдещето на Сърбия, посочва Вучич в интервюто, което кореспондентът на ORF в Белград Кристиян Вершич е публикувал в своята страница във Фейсбук. Втората причина е, че искаме да покажем пълна стабилност пред целия свят, сериозност и отговорност, посочва Вучич. Бориме се за различни видове инвестиции, отговорил Вучич на въпроса защо се е въздържал и има ли това връзка, например, с идването на Фолксваген в Сърбия. На въпрос дали положението на Сърбия две десетилетия след началото на бомбардировките на НАТО се е променило, Вучич отговорил, че Сърбия от световен парий се е превърнала в страна с много повече приятели, страна, която се намира на европейския път.

Белградските издания съобщават, че европейският комисар по разширяването Йоханес Хан ще пристигне днес на двудневно посещение в Сърбия и ще се срещне с президента Александър Вучич. Хан пристига в Сърбия след визита в Босна и Херцеговина, където ще разговаря с държавното ръководство за необходимите реформи за напредъка на Босна и Херцеговина на пътя на евроинтеграцията./Източник: БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 961