EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Сърбия: Финансиране от ЕИБ за интерконектора с България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия: Финансиране от ЕИБ за интерконектора с България

mail09:01 | 26.05.2021прегледи 994 коментарикоментари 0


Сърбия подписа финансов договор с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за изграждане на газов интерконектор между Сърбия и България. Министърът на енергетиката в сръбското правителство Зорана Михайлович заяви, че подписаният финансов договор означава приближаване с една стъпка към реализацията на този проект, съобщи Танюг.

Михайлович заяви на пресконференция, че общата стойност на проекта е малко над €160 млн., а общата дължина на газопровода - 170 км. Сръбската част на интерконектора от Ниш до Цариброд е дълга 108 км и ще струва €85,5 млн. Българският участък от границата със Сърбия до София с дължина 62 км ще струва близо €77 млн.

Плановете са до началото на 2023 г. Сърбия да бъде свързана с газов интерконектор с България.

Не става въпрос само за финансови средства, а преди всичко за газова стабилност, тъй като нашата страна ще има възможност чрез този газов интерконектор да мисли за диверсификация на доставчиците на газ, каза Михайлович, цитирана от БТА и информационните агенции.

Тя изтъкна, че Сърбия се намира в година, в която ще се взимат важни решения в областта на енергийния преход.

Михайлович благодари на ЕС за грант от €49,6 млн. за този проект, но и за всичко, което прави в сътрудничество със Сърбия в областта на енергийния преход.

В този смисъл газовият интерконектор е от голямо значение, тъй като Сърбия се обръща към газови електростанции и електростанции от възобновяеми източници на енергия, каза Михайлович.

Тя благодари на ЕИБ за кредитната линия от €25 млн. и за всички проекти, които се правят със Сърбия в борбата с климатичните промени.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg