EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Сърбия търси МВФ за пенсии & заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия търси МВФ за пенсии & заплати

mail07:00 | 25.08.2015прегледи 4705 коментарикоментари 0


Сърбия ще потърси подкрепата на Международния валутен фонд (МВФ) за увеличаване на пенсиите и заплатите в публичния сектор по време на преразглеждане на дълга й, докато в същото време премиерът Александър Вучич намекна, че може да свика предсрочни избори.

Неговото правителство оряза пенсиите и заплатите през миналата година като част от опитите му да си осигури сделка за заем в размер на 1,2 млрд. евро от МВФ. Сега Вучич заяви, че планира да анулира съкращенията макари не изцяло, тъй като страната има по-добри от очакваните резултати за фискалната си консолидация, съобщи агенция Ройтерс.

Според Вучич фондът е склонен за това, въпреки че след първото преразглеждане на дълга от него заявиха, че "всякакви фискални преизпълнения трябва да бъдат използвани за редуциране на високия публичен дълг".

През юли той беше в размер на 72,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) – по-висок от този, който МВФ препоръчва за сходни развиващи се икономики.

В същото време премиерът, който е на власт от април 2014 г., намекна, че обмисля да свика предсрочни избори, тъй като е уверен, че ще спечели нов четиригодишен мандат заради своята лична популярност и безпорядъка в редиците на опозицията.

"Фискалната консолидация..., един от трите стълба на сделката с МВФ, върви доста добре, имаме резултати, които са по-добри от очакваните", каза Небойша Савич, председател на управителния съвет на Сръбската централна банка пред държавната телевизия.

Според него една от възможните пречки при преразглеждането на дълга може да е реструктурирането на стотици държавни фирми, наследство от времето, когато страната е била част от Югославия.

Преразглеждането се очаква да продължи до 1 септември. /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg