EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия с евтин газ от Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия с евтин газ от Русия

mail16:30 | 12.10.2021прегледи 882 коментарикоментари 0


Сърбия обсъжда с Русия запазване на цената на природния газ на равнище от 270 долара за хиляда кубически метра в продължение на още шест месеца през 2022 г. Това заяви пред журналисти сръбският президент Александър Вучич, цитиран от ТАСС.

"С руснаците преговаряме цената от 270 долара за хиляда кубически метра, която е абсолютно най-ниската и по която ние получаваме газ до Нова година, да бъде продължена за още шест месеца. По този начин ние ще преминем през цялата зима и първата част на летния период, което за нас е ужасно важно не само за населението, но и за производството и индустрията", каза Вучич.

Президентът добави, че благодарение на своевременното сключване на договор за доставка на природен газ с Русия и изграждането на газопровода "Балкански поток" (продължение на "Турски поток") въпреки натиска на Запада Сърбия от 1 октомври е станала страна, която извършва транзит на газ.

"Ние обновихме всички станции в участъка Хоргош - Белград, решихме всички проблеми. Газ идва. От 1 октомври сме транзитна страна, доставяме газ на унгарците, за себе си взимаме ежедневно от 6,3 до 8 млн. кубически метра газ. В момента в хранилищата ни има около 250 млн. кубически метра наш газ", заяви сръбският президент и допълни: "Сърбия има най-ниската цена на електроенергията за домакинствата в Европа".

От 1 октомври по "Балкански поток" и останалите газопроводи в Югоизточна Европа "Газпром" започна да доставя природен газ на Унгария по силата на дългосрочен договор, сключен на 27 септември. Според съобщение на руската компания са сключени два договора за общ обем от 4,5 млрд. кубически метра природен газ годишно. Срокът на действието им е 15 години.

На срещата ЕС-Западни Балкани през тази седмица Вучич каза, че има намерение да се обърне към руския президент Владимир Путин за помощ в условията на енергийна криза. Във вторник сръбският президент заяви, че енергийната криза в Европа е предизвикана от това, че страните не са сключили своевременно дългосрочни договори за доставка на газ от Русия. Вучич отбеляза, че решението на Сърбия за строителството на газопровода "Балкански поток" е било много умно, защото е позволило да се осигури на страната газ на достъпна цена.

В момента Сърбия и Русия преговарят за нов дългосрочен договор за доставка на природен газ.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 987