EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия с 350 млн.евро в АЕЦ “Белене”?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия с 350 млн.евро в АЕЦ “Белене”?

mail10:27 | 10.08.2010прегледи 588 коментарикоментари 0


Включването на Сърбия в изграждането на българската АЕЦ "Белене" означава допълнително задлъжняване на страната - този път с още 350 млн.евро. Това смятат сръбските енергийни експерти. Агенция БГНЕС публикува пълният текст от анализа на белградските енергийни специалисти.

Въпреки категоричното заключение на икономистите, че Сърбия е опасно задлъжняла, правителството в Белград още тази есен, без никаква обществена дискусия, ще се включи в регионалния проект - с 5 на сто участие в изграждането на АЕЦ "Белене". Първият kW електричество гражданите ще може да очакват чак след 15 години. "Тази сделка е пълна глупост", казва енергийният експерт Зорана Михайлович-Миланович. "Какъвто и да бъде кредитният ангажимент, независимо дали става въпрос за Китай или някой друг, този заем трябва да се връща. Инвестицията е огромна и по всяка вероятност тя ще ни струва много повече от 350 млн.евро. Ток може да очакваме чак след 15 години, а в страна където вече 25 години не е направено нищо в областта на енергетиката, потенциалът на българската атомна централа не може да бъде нито първи, нито втори приоритет. Президентът Борис Тадич мами премиера и правителството с тази инвестиция в АЕЦ "Белене", а тя няма нито икономически, нито енергийни критерии", казва още тя. Зорана Михайлович-Миланович е убедена, че правителството в Белград със сигурност ще участва в този проект, защото това вече е договорено и по този начин за пореден път ще стане ясно, че решенията в сръбската енергетика се взимат ад хок.
Секретарят в Сдружението за енергетика Слободан Петрович казва, че на този етап трябва да се мисли за алтернативните енергийни източници, защото Сърбия ще може да използва въглища най-много още 30-40 години. "Абсолютно безсмислено е да се залага на ядрената енергетика. Сега е най-точният момент да кажем, че това е правилният проект. Може да се каже, че с изграждането на централата в България ще останат доволни тези, които се безпокоят за сигурността. Всичко това може да отлагаме и да бъде за сметка на манталитета ни, неорганизираността ни и несериозността ни, но след 2030 години ще трябва да се занимаваме сериозно с тези проблеми", казва Петрович.
Ако тази централа се изграждаше в Сърбия, трябва да бъде премахнат мораториума за изграждане на централи от 1986 година, който изтича през 2015 година, а гражданите може да поискат и провеждането на референдум, защото подобно строителство, има не само икономически, но и политически рискове", казва още Зорана Михайлович-Миланович. "Състоянието на страната, проблемите със сигурността в южната част в държавата, неразрешеният проблем с границата с Косово.....Всичко това са рискове при този проект. А при подобен проект той трябва да бъде подкрепен от Москва, Брюксел и Вашингтон", казва още тя.
Българският премиер Бойко Борисов съобщи, че Сърбия ще участва в изграждането на АЕЦ "Белене", чиято обща стойност е между 6 и 7 млрд.евро, припомня белградската преса. Сръбското участие му бе потвърдено от президента Борис Тадич по време на визитата в България миналата седмица. Със своето 5-процентово участие в изграждането на централата Сърбия ще може да очаква 800 млн. kW енергия, което е 2 на сто от годишното потребление в страната.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159