EUR 1.9558
USD 1.7990
CHF 2.0155
GBP 2.2997
CNY 2.4822
you tube
mobile version

Сърбия разчита на чужда работна ръка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия разчита на чужда работна ръка

mail09:40 | 23.05.2024прегледи 607 коментарикоментари 0


Броят на чуждестранните работници в Сърбия през последните години се увеличава, а тенденцията ще се запази, като се имат предвид изявленията на сръбски официални лица по въпроса за необходимостта от внос на работна ръка, пише белградското издание "Данас".

По данни на Националната служба за заетост през 2023 година в Сърбия са издадени общо 52 171 разрешителни за работа на чуждестранни граждани. От тях 9872 са били за жени. Най-много разрешителни за работа са издадени на граждани на Китай, Русия и Турция.

След тях се нареждат граждани на Индия, Куба, Северна Македония, Непал и Босна и Херцеговина.

Сръбският президент Александър Вучич каза неотдавна, че договорът за създаване на единен пазар на труда в рамките на инициативата "Отворени Балкани" (в сила от 1 март 2024 г.) е имал добър ефект за Сърбия, тъй като досега 3300 души са използвали тази възможност и са започнали работа в Сърбия. Тогава той повтори, че страната изпитва недостиг на работна ръка, макар че официално равнището на безработица е около 9 процента, отбелязва "Данас".

Инциативата предвижда облекчена процедура за достъп на гражданите на страните членки - Сърбия, Република Северна Македония и Албания.

"Ще трябва да внасяме възможно най-много работна ръка от всички краища на света в бъдеще, ако искаме чрез темпото на растеж да запазим икономическата си перспектива и да продължим да се развиваме", каза Вучич.

Стопанската камара на Сърбия посочва, че има много предимства на свободното движение на работници в региона. Те включват възможност за извършване на сезонна работа, намаляване на дефицитните професии, повишаване на доверието на инвеститорите и растеж на ключови сектори.

БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg