EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия преговаря с МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия преговаря с МВФ

mail11:50 | 14.02.2011прегледи 503 коментарикоментари 0


Официалните разговори между делегацията на Международния валутен фонд /МВФ/ и сръбските власти в рамките на седмата проверка на изпълнението на пакета изисквания, поставени от МВФ, започват днес с пленарно заседание в Народната банка на Сърбия, предаде ТАНЮГ.
Делегацията на МВФ, ръководена както и досега от Алберт Йегер, пристигна в Сърбия на 9 февруари 2011 г. и ще остане до 22 февруари 2011 г. Сърбия ще бъде представена от управителя на Народната банка Деян Шошкич. В заседанието ще участват и сръбските министри Младжан Динкич, Йован Къркобабич, Божидар Джелич, Диана Драгутинович и председателят на Съвета на Народната банка Бошко Живкович.
Основни теми на разговорите са макроикономическото развитие на Сърбия в рамките на програмата и постигнатото във връзка с целите, поставени в края на 2010 г. Ще бъдат разгледани икономическите показатели в страната, включително инфлацията, заплашваща да надхвърли 10 процента на годишна основа, което е с четири процентни пункта над планираното.
Делегацията на МВФ ще направи и оценка спазва ли Сърбия условията по стендбай споразумението за заема в обстановка на задълбочаваща се икономическа криза и стачки заради ниски заплати. Частичното замразяване на заплатите в държавния сектор, наложено от МВФ като мярка за обуздаване на разходите на държавата, доведе до стачки на учители, полицаи и медицински персонал, които настояват за по-високо заплащане.
До момента Сърбия е получила почти 1,5 милиарда евро от одобрения през май 2009 г. заем на стойност около три милиарда евро, за да увеличи валутните си резерви и да стабилизира валутата си.
В събота Шошкич призова за ново стендбай споразумение с МВФ, след като настоящото изтече през април. Той каза, че ново споразумение не означава непременно допълнителен заем, но то може да послужи като предпазна мярка в случай на нови икономически проблеми в страната.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg