EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия избегна банкрута

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия избегна банкрута

mail09:15 | 29.10.2012прегледи 380 коментарикоментари 0


Сърбия избегна банкрут след месеци на борба за ликвидност, като състави рестриктивен бюджет за 2013 г., заяви министърът на финансите и икономиката на Сърбия Младжан Динкич в интервю за  вестник "Вечерне новости". Сърбия определено не е под заплахата на банкрут, заяви Динкич за вестника. Трябваше да осигуряваме средства ден за ден, а следващата година ще започнем с финансови резерви, каза Динкич. В началото на август, малко след поемането на властта от новото коалиционно правителство Динкич предупреди, че държавните финанси са в окаяно състояние и страната е на ръба на дефолт. Министърът заяви, че бюджетът за идната година предвижда намаляване наполовина на дефицита, от почти 7 процента на 3,3 процента от БВП.
Динкич обеща да държи държавния дълг под 65 процента от БВП през 2013 г. и да го намали на по-малко от 60 процента една година по-късно. Той обеща също да спести пари, като намали административните разходи без да засяга социалните разходи. Опозицията критикува проектобюджета и целта, която той си
поставя, като списък с опжелания и твърде оптимистичен, започвайки от предвиждането на растеж на БВП от два процента. Белградски финансисти признават, че страната спешно се нуждае от стендбай споразумение с МВФ, след като предишен заем бе отказан заради прекомерните разходи на Сърбия преди общите избори през май. Мисия на МВФ се очаква да посети Белград в средата на ноември, за да обсъди икономическата политика и бюджета за 2013 г. и възможно да инициира преговори за ново стендбай споразумение.
Сърбия, чиято икономика е нереформирана и неспособна да се справи с европейската дългова криза, страда от много проблеми, сред които високо ниво на безработица от почти 30 процента и слаб динар, който загуби 50 процента от стойността си от 2008 г.
 


Тагове: банкрут, Сърбия
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1105