EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия вдига пенсиите с 20 евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия вдига пенсиите с 20 евро

mail11:45 | 27.10.2010прегледи 1555 коментарикоментари 0


Пенсиите в Сърбия ще бъдат увеличени от 1 януари следващата година, това бе потвърдено при новите преговори на Сърбия с Международния валутен фонд (МВФ) и този въпрос няма да бъде допълнително разискван, съобщи за ТАНЮГ кабинетът на
сръбския вицепремиер Йован Къркобабич. По-рано Сърбия бе договорила с МВФ пенсиите на сръбските граждани да бъдат замразени до края на тази година, а през 2011 г. да бъдат направени три актуализации - на 1 януари, 1 април и 1 октомври пенсиите да бъдат приведени в съответствие с движението на заплатите в държавния сектор.
През януари 2011 г. пенсиите би трябвало да се увеличат с процента на шестмесечната инфлация, през април - тримесечната инфлация плюс половината от ръста на брутния вътрешен продукт. През октомври 2011 г. пенсиите трябва да бъдат увеличени с процента на шестмесечната инфлация. Като се има предвид, че през тази година се предвижда 10% инфлация, през януари ще бъдат увеличени вероятно с 5%, или с около 2 000 динара (20 евро).
При вчерашните разговори на сръбския президент Мирко Цветкович с делегацията на МВФ, ръководена от Алберт Йегер, е било договорено още правителството да приеме предвижданите изменения на закона за пенсионното осигуряване до 22 декември, когато бордът на директорите на МВФ ще разглежда доклада за поредната ревизия на стендбай споразумението със Сърбия.
Сръбското правителство съобщи в петък, че е изтеглило от парламентарна процедура предложението за изменения в закона зда пенсиите по искане на водещите синдикати в страната. Профсъюзите настояват да се въведе защитен механизъм, гарантиращ, че пенсиите няма да падат под 60 процента от средната заплата и няма да се вдига възрастовата граница за пенсиониране на жените.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg