EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия затваря границите си за бежанци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия затваря границите си за бежанци

mail09:15 | 09.03.2016прегледи 750 коментарикоментари 0


От полунощ Сърбия обяви, че затваря границите си за бежанци и ще прилага реципрочни европейски мерки по границите с Македония и България, предава белградското радио „Б-92" като се позовава на официално съобщение на Министерството на вътрешните работи.
В съобщението се казва, че след като Словения е започнала да прилага нов режим за допускането на бежанци в шенгенската зона, в който се изключва приемането на лица без валидни визи и паспорти, Сърбия не може да си позволи да стане бежански център и въвежда реципрочни мерки по границите си с България и Македония.

Словения и съседната ѝ Хърватия обявиха, че от сряда ще отказват транзитното преминаване през страната на повечето мигранти, в опит да изолират „Балканския маршрут“, използван от стотици хиляди хора, които търсят нов живот в Европа, предаде AFP.
Последният обрат в кризата с миграцията в Европа може да предизвика ефекта на доминото сред балканските държави, започвайки от Сърбия, която показа, че ще последва примера на Любляна, а Македония очевидно вече прави същото.
Мерките за затваряне на главния път, използван от по-голямата част от притока на мигранти, които се надяват да намерят убежище или по-добри икономически перспективи в Северна Европа, идват едва ден след като ЕС и Турция постигнаха споразумение, насочено към облекчаване на кризата. Представители на ЕС приветстваха договореното в понеделник, но ръководителят на Агенцията на ООН за бежанците хвърли съмнение върху неговата законосъобразност, а „Амнести Интернешънъл“ заяви, че планът ще „нанесе смъртоносен удар на правото да се търси убежище“.
Министерството на вътрешните работи на Словения заяви късно във вторник, че от полунощ (01,00 българско време) ще предостави достъп само на „чужденците, които отговарят на изискванията за влизане в страната“, на тези, които желаят да търсят убежище, и на избрани мигранти по хуманитарни причини.
Хърватия, която не е част от Шенгенската зона, заяви, че ще последва примера на Словения и ще да откаже транзит на повечето мигранти от полунощ. Загреб вече ограничи броя на мигранти, които допуска да влизат в страната, а сега ще позволи само на тези с подходящи визи.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg