EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия & Хърватия с ≠ версии за бежанците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия & Хърватия с ≠ версии за бежанците

mail10:36 | 07.10.2015прегледи 944 коментарикоментари 0


Маршрутът от Близкия изток през България става все по-активен. Всеки ден в Димитровград, на 5 км. от българската граница пристигат по няколкостотин души, но има и такива дни, когато тук има и по 400 души. През Димитровград по този маршрут до сега са минали над 19 000 души, основно от Сирия, Афганистан, Ирак и Иран. "Общинската власт веднага се включи и помага на полицията. От общинския бюджет отделихме допълнително 2 млн. динари /1 евро е 120 динари, бел.ред./ за транспорт и хигиена на мигрантите. Правим всичко те да не се чувстват застрашени и са приети добре. Те обаче не искат да останат при нас", каза общинският съветник Владица Димитров. Сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин посети казармата в Димитровград, която през последните месеци се използва като регистрационен пункт за бежанците. Вулин очаква повече мигранти през идващите месеци в тази част на страната и поради тази причина ще бъдат построени няколко малки приемни центрове за около 300 души. "За разлика от други държави Сърбия регистрира всеки един от мигрантите, който пристига на сръбска територия и минава през някой от приемните центрове. Подобна база данни за хората, които са преминали от тук няма нито една държава", каза още Вулин. До момента е регистриран само един инцидент през месец юли, когато се е стигнало до сбиване между две групи бежанци.

Хърватският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ранко Остойич показа пред медиите листовки, които мигрантите получават още на територията на самата Гърция. Върху листовката има карта с маршрута, който трябва да използват мигрантите при придвижването си към Западна Европа. "Няма как, някой ей така в самата Гърция, да раздава карти, върху които са изписани наименования като Шид /сръбски град до Хърватия, бел.ред./ и веднага до него Хърватия, която е посочена като държава от маршрута, а Унгария като държава, която е недостъпна. Тук става въпрос за това, за което говорим и непрекъснато повтаряме. Това е организиран процес, който се осъществява", каза Остойич. На уточняващ въпрос: Вие смятате, че има споразумение на гръцкото правителство със сръбския премиер Александър Вучич и унгарския министър-председател Виктор Орбан хърватският вътрешен министър отговори: Въобще не се съмнявам в това нещо! Самият Ранко Остойич посети временния лагер Опатовац, недалеч от границата със Сърбия. След избухването на бежанската криза на 16-ти септември до вчера над 110 000 мигранти са преминали от Сърбия в Хърватия. Днес властите в Загреб очакват Унгария официално да затвори границата с Хърватия. Вчера приключи изграждането на стената и поставянето на режеща тел по общата граница. Хърватският премиер Зоран Милованович открито обвини правителството в Атина за тежката криза. "На Гърция не й пука. Тя не спазва Шенген", каза Милованович и призова германският канцлер да се намеси и да започне нови преговори с Атина за Шенген.

Над 60 милиона достигна броят на бежанците, които търсят убежище в чужбина или са вътрешни преселници, заяви Антониу Гутереш, Върховият комисар на ООН по въпросите на бежанците. На открито днес заседание в Женева на организацията на ООН за бежанците той отбеляза, че през последните 5 години в света са пламнали 15 нови конфликта, като не е бил разрешен не само нито един от тях, но и нито един от предишните конфликти. Въоръжените конфликти са основната причина, която кара хората да напускат родните си места. „Броят на хора, които всекидневно попълват редиците на изселниците по принуда за тези 5 години, е нараснал 4 пъти – от примерно 11 000 през 2010 година до 42 000 миналата“, подчерта Гутереш. Той изтъкна, че положението няма да се подобри, докато „онези, които финансират, въоръжават и подкрепят страните в конфликтите“, не намерят път към прекратяване на кръвопролитията.

Източник:БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg