EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съкращения на чиновници и нови заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съкращения на чиновници и нови заплати

mail16:16 | 21.07.2010прегледи 2061 коментарикоментари 1


За четирите години управление на предходното правителство числеността на държавната администрация е нараснала с 2 136 бройки, като към юли 2009 г. достига до 94 373 щатни бройки, се отбелязва в Отчет за изминалата година и следващи стъпки в административната реформа.
Това увеличение на държавната администрация е въпреки обявената оптимизация с 10% през 2006 г. и с 12% през 2008 г.
Наблюдава се засилващ се спад на относителния дял на младите служители в администрацията: от 11.3% през 2006 г. до 9.4% през 2009 г. Системата на заплащане и допълнително стимулиране на служителите е непрозрачна. Системата за оценка индивидуалното изпълнение за длъжността не съдържа измерими показатели за количество и качество на свършената работа от служителите, което е предпоставка за субективизъм при оценяването. Липсва цялостна система за развитие и управление на кариерата в държавната администрация.

Какво се случва в момента
Кабинетът на ГЕРБ започва административната реформа със закриването на Министерството на държавната администрация и административната реформа и Министерството на извънредните ситуации, се казва в отчета. Впоследствие бяха закрити още 12 администрации, с което общо закритите структури към месец юли 2010 г. са 14.
За отчетния период юли 2009 – юли 2010 година са създадени и пет нови структури: Министерство на физическото възпитание и спорта; Изпълнителна агенция “Електронни съобщителни мрежи и информационни системи”; Център “Фонд  за трансплантация”; Агенция за приватизация и следприватизационен контрол; “Комендантство – МО.”
За едногодишния период броят на административните структури в централната администрация е намалял от 115 на 106, което представлява 7.8% от общия брой на всички структури и най-ниското ниво от 2005г насам.
През месец юли 2009 г. в държавната администрация са работили 94 373 служители, от които 71 676 в централната администрация.
Към 1 юли 2010 г. в администрацията работят 87 113 души, от които 63 816 са заетите в централната администрация и 23 297 в общините. За първата година от управлението, числеността на централната администрация е намалена със 7 860 щатни бройки, което представлява намаление с 10.90%.
Числеността на МВР вече е публична и беше намалена с 3 000 щатни бройки: от 61 170 в системата на МВР вече работят 58 170 служители. Така само за първата година на управлението числеността в държавната администрация и МВР е намаляла общо с 10 860 щатни бройки.

Какви ще са следващите стъпки юли 2010  – януари 2011

През месец юни 2010 г. МС одобри концепцията за новия модел на заплащане в държавната администрация. Основни моменти в новия модел на заплащане са:
Обособяване на постоянна и променлива част на средствата за работна заплата в съотношение 75%/25% от средствата за работна заплата на съответната администрация. Постоянната част ще зависи само от отработеното време, а променливата ще бъде обвързана с постигнатите резултати. Това съотношение касае сумата, която се отпуска за работна заплата на структурата, а не работната заплата на отделен служител.
Премахване на ДМС от такси и глоби. Допълнителното материално стимулиране с източник държавни такси и глоби ще бъде премахнато, тъй като таксите представляват стойността на услугата, която администрацията предлага и за това служителите получават заплата. В момента се подготвят необходимите промени в нормативната уредба с оглед стартиране на новия модел от началото на 2011 г.
Въвеждане на матрична скала. Основните заплати за длъжностите ще бъдат определяни чрез матрична скала. Досега основните заплати за длъжност се определяха в диапазон само с минимална и максимална стойност. Матричната скала ще съдържа стъпки на основните месечни заплати за всяко длъжностно ниво, като стъпките ще бъдат определени на база професионален опит и оценка на изпълнението на длъжността.

Въвеждане на нов Единен класификатор на длъжностите в администрацията (ЕКДА)

Ще бъде въведен нов ЕКДА. Това ще даде възможност за осигуряване на справедливо заплащане на служителите в съответствие със сложността, отговорността и изискваната квалификацията за отделната длъжност. На второ място ще се уеднаквят изискванията за заемане на една и съща длъжност в различните видове администрации и ще се насърчи навлизането на млади професионалисти в администрацията. При разработването на новия ЕКДА ще бъде направено сравнение между длъжностите в различните нива в администрациите и с такива от частния сектор. Нов момент ще бъде длъжността „стажант.

Въвеждане на нова система за атестиране

Системата за оценка на изпълнението на служителите ще бъде усъвършенствана. Основен акцент в нея ще бъде оценката на изпълнението на целите и оценката на компетентностите. Това ще позволи да се постигне обвързаност на изпълнението със заплащането и с кариерното развитие.

Усъвършенстване на системата за мобилност

Мобилността или преминаване на държавна служба в друга администрация е регламентирана в Закона за държавния служител. Тъй като мобилността на служители не е широко разпространена, въз основа на проучване на практиките в други страни-членки на ЕС, ще се направят предложения за възможности за разширяване на нейното приложно поле. Ще се регламентират условията и реда за изпращане на държавни служители да изпълняват длъжности в институция на Европейския съюз.


 
Коментари
 
Иван - 22-07-2010 г. 09:43:25

Това е яко - предишното правителство е намалило числеността с 22% и като резултат числеността се е увеличила с над 2000 души. Супер показателно!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039