EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съкращават стотици във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съкращават стотици във Варна

mail15:04 | 25.02.2010прегледи 571 коментарикоментари 0


Близо 120 души предстои да бъдат съкратени близките седмици от три големи предприятия във Варненска област. Това заяви на пресконференция Иван Иванов, директор на дирекция „Инспекция по труда” във Варна, цитиран от агенция Фокус. По мнение на Иван Иванов, 83 от общия брой на съкратените ще бъдат от една фирма, като общо там работят 100 души. „Правете сметка, как това предприятие ще продължи дейността си”, коментира и Пламен Начков, директор на бюрото по труда във Варна. Несъмнено обаче най-сериозен остава проблемът с девненското предприятие „Полимери”, където съществува реална опасност от затваряне.
По думите на специалистите в момента там текат ремонти, но не се знае дали предприятието ще отвори врати. Към момента там работят близо 200 души, но част от тях са пуснати в неплатена отпуска. „Ще направим всичко възможно да не се стига до закриване на предприятието, но това не зависи толкова от нас”, допълни Иван Иванов.
Специалистите обърнаха внимание и на още един проблем, а именно факта, че голяма част от фирмите, предоставящи посреднически услуги за намиране на работа за безработни в България искат заплащане. Това е абсолютно недопустимо, като потърпевшите трябва да сигнализират незабавно. Глобите за фирмите, които искат пари възлизат от 500 до 2000 лева, като освен това може да бъде отнет и лицензът им.
През януари безработицата във Варненска област е била 8,05%, съобщи Пламен Начков директор на дирекция „Регионална служба по заетостта” – Варна по време на пресконференцията. Той добави, че спрямо януари 2009 година безработицата е нараснала с 3.17 пункта. Директорът на бюрото по заетостта коментира, че тези цифри означават, че в бюрата по труда от областта са регистрирани 17578 безработни, което е с 1399 повече спрямо декември миналата година 16179. За период от една година броят на безработните се е увеличил с 6914 лица.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg