EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Създадоха екологичен бетон

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Създадоха екологичен бетон

mail15:50 | 29.03.2016прегледи 2375 коментарикоментари 0


Употребата на бетона е толкова широка, че вече не можем да си представим света без него. За съжаление производството на този полезен материал носи приблизително 5 процента от парниковите емисии. По тази причина учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са решили да разработят алтернатива, която има предимствата на бетона, но в по-щадяща за природата форма, пише Tech Times. Резултатът от работата си изследователите са нарекли CO2NCRETE. Новият екологичен материла се базира на въглерод, уловен от пушека на комините.
Ди Ар ДеШазо, един от участниците в проекта, е решил да се включи, отчасти заради перспективата новият материал да промени климатичните политики. “Технологията е част от решението на проблемите, свързани с глобалните промени на климата, които са едно от най-големите предизвикателства пред човечеството през това столетие,” казва той.
Не за пръв път учени улавят въглеродните емисии, изхвърляни от електроцентралите, но това е първият опит уловеният въглероден двуокис да се превърне в нещо полезно. Следващата стъпка след разработването на CO2NCRETE в лаборатория е материалът да се направи комерсиално достъпен - екологичен бетон, който би могъл да се използва в реалния свят.

 

източник:агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg